STUDIU: Utilizarea de smartphone-uri scade gradul de inteligență

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

STUDIU: Utilizarea de smartphone-uri scade gradul de inteligență

Utilizarea de smartphone-uri face parte din rutina noastră, astfel că este proape imposibil să ne imaginăm o zi, fără utilizarea acestor device-uri.

Mai mult decât atât, am ajuns atât de dependenți, încât nu reușim să evităm utilizarea acestora, chiar și în vacanță. Pentru jocuri, pentru selfie-uri, pentru verificarea vremii, a mail-urilor, etc., parcă nu știm cum să ne mai ocupăm timpul liber în lipsa un smartphone.

Foarte rău! Mai ales dacă ne gândim la rezultatele pe care un studiu recent le-a dezvăluit în acest sens.

Potrivit World Economic Forum, o universitate din Texas a studiat 800 de utilizatori de smartphone-uri, împărțindu-i în 2 grupuri.

Persoanele dintr-un grup au fost testate ținând telefonul la vedere în timpul rezolvării taskurilor, iar persoanele din celălalt grup îl aveau într-o cameră separată.

Persoanele care își puteau vedea telefonul au obținut rezultate mai proaste la desfășurarea unor sarcini mentale, chiar și în cazul în care telefonul era închis.

Totodată, s-a observat că această „capcană” a telefonului i-a afectat mai tare pe acei participanți care s-au declarat dependenți de smartphone. În cazul persoanelor dependente de propriul telefon, dar care nu l-au avut la vedere în timpul testului, rezultatele obținute au fost la fel de bune ca în cazul altor persoane incluse în studiu, care nu s-au declarat dependente de smartphone-uri.

Pe lângă aceste concluzii, există numeroase alte teste care au descoperit că utilizarea telefoanelor are efecte negative asupra creierului. Smartphone-ul devine o metodă de distragere periculoasă și atunci când suntem la volan, însă utilizarea sa afectează chiar și procesul de învățare.

Acum constatăm că lucrurile stau și mai rău de atât, astfel că simpla prezență a smartphone-ului, fie el și închis, ne afectează gradul de inteligență. Deci, când nu necisită utilizare neapărată, nu strică să-l ținem în altă cameră. Că doar nu vrem să ne-ndobitocim de tot, așa-i?! 😀
Te-ar mai putea interesa: