Studiu: Satisfacția sexuală în cuplu crește riscul de infidelitate

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

Studiu: Satisfacția sexuală în cuplu crește riscul de infidelitate

Cercetătorii de la Universitatea din Florida au identificat unii dintre predictorii cheie ai infidelității, bazându-se pe o analiză de 3 ani a comportamentelor maritale a 233 de tineri căsătoriți.

În mod surprinzător, au descoperit că cei care erau satisfăcuți din punct de vedere sexual în propria relație, aveau mai multe șanse să-și înșele partenerul, probabil pentru că „se simțeau mai pozitivi în legătură cu sexul în general”, sugerează studiul.

Vârsta, atractivitatea și istoria sexuală au de asemenea un rol esențial, au sugerat concluziile cercetătorilor. Astfel, în cazul persoanelor mai tinere și al femeilor mai puțin atractive, riscul de a înșela este mai scăzut.

În cazul bărbaților lucrurile stau diferit: aceștia sunt predispuși să înșele atunci când partenerele lor erau mai puțin atractive.

Cercetătorii au descoperit că bărbații care au avut un număr mai mare de relații sexuale pe termen scurt înainte de căsătorie, au înregistrat șanse scăzute de fidelitate, în timp ce femeile din aceeași categorie au prezentat un risc scăzut de a înșela.

Cercetarea a găsit totuși două tehnici care ar putea reduce la minimum șansele de infidelitate: „dezangajarea atențională” și „devalorizarea evaluativă” a potențialilor parteneri romantici.

Astfel, cei cu niveluri mai ridicate de „dezangajare atențională” (evitarea de a se gândi la atractivitatea partenerului potențial romantic) și „devalorizarea evaluativă” (diminuarea atractivității partenerului potențial în mintea lor) au fost mai puțin predispuși tentației de a înșela.

Ambele reacții au redus riscul de infidelitate și, în consecință, au fost predictori ai relațiilor cu o probabilitate mai mare de reușită.

Cercetătorul Jim McNulty a spus că aceste tehnici sunt înnăscute: „Oamenii nu sunt neapărat conștienți de ceea ce fac sau de ce o fac. Aceste procese sunt în mare parte spontane și fără efort și pot fi oarecum modelate de biologie și / sau de experiențele timpurii din copilărie.”

Totuși, aceste observații ar putea fi de folos specialiștilor în sănătatea mentală, ajutându-i să găsească diferite strategii prin care să ajute persoanele să rămână fidele în propria relație.

 
Te-ar mai putea interesa: