Studiu: Persoanele bilingve percep timpul diferit

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

Studiu: Persoanele bilingve percep timpul diferit

Pentru aceia care cunosc doar o limbă, persoanele bilingve sunt un adevărat mister. În ce limbă gândesc aceștia? În care dintre limbi visează? Sau visează în ambele? Și alte astfel de întrebări…

Se pare că aceste întrebări nu sunt fără rost, mai ales dacă luăm în calcul că persoanele bilingve chiar percep timpul diferit. Această teorie este susținută de un studiu recent, desfășurat de Lancaster University în colaborare cu Stockholm University.

Astfel, cercetătorii de la aceste universități au descoperit că persoanele bilingve percep timpul diferit, în funcție de contextul limbii în care ei estimează durata evenimentelor.

Profesorii lingviști Panos Athanasopoulos și Emanuel Bylund au explicat că bilingvii oscilează adesea între limbile pe care le vorbesc, uneori în mod conștient, alteori total inconștient.

Potrivit independent.co.uk, un alt argument pentru faptul că persoanele bilingve percep timpul diferit este că exprimarea timpului se face diferit în funcție de limbă. Spre exemplu, suedezii și englezii se referă la distanța fizică, spunând „iau o pauză scurtă de timp”, în timp ce vorbitorii de spaniolă se referă la cantități fizice și volum, zicând „iau puțin timp liber”.

Având în vedere acest exemplu, cercetătorii au rugat suedezii nativi care sunt și vorbitori de limbă spaniolă, să estimeze cât timp a trecut privind o linie îngroșându-se pe un ecran sau un pahar de apă umplându-se. Participanții au fost rugați să folosească cuvântul „duracion” (durată în spaniolă) sau „tid” (echivalentul în suedeză).

Când li s-a solicitat utilizarea cuvintelor spaniole, bilingvii și-au bazat estimările pe volum iar atunci când au utilizat cuvintele suedeze, estimările de timp se referea mai degrabă la distanță.

Profesorul Athanasopoulos a declarat că rezultatele arată că limbajul nostru se strecoară în emoțiile și percepțiile noastre de zi cu zi mai mult decât ne dăm seama.
Te-ar mai putea interesa: