Studiu: Depresia poate cauza pierderi de memorie

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

Studiu: Depresia poate cauza pierderi de memorie

Persoanele care suferă de depresie pot avea dificultăți în a distinge amintirile similare, sugerează un nou studiu.

Confruntarea cu depresia poate duce la o serie de probleme, inclusiv privarea de somn și creșterea nivelului de stres.

Cercetătorii de la Universitatea Brigham Young din Utah, Statele Unite, au decis să analizeze dacă există o corelație între depresie și interferențele de memorie.

Interferențele de memorie apar atunci când un individ se află în imposibilitatea de a asimila pe deplin informații noi din cauza amintirilor sau gândurilor din trecut.

Potrivit The Independent, profesorul Donald Shelton și profesorul Brock Kirwan de la Departamentul de Psihologie de la Universitatea Brigham Young au efectuat un model de test de separare cu 98 adulți.

Participanții au trebuit, de asemenea, să completeze chestionare care au evaluat nivelul lor de depresie și anxietate, pe lângă diferite aspecte ale vieții lor, cum ar fi calitatea somnului lor și cât de mult sport practică.

În urma analizelor, cercetătorii au remarcat faptul că cei cu un nivel mai ridicat de depresie au fost mai predispuși obținerii unor scoruri mai mici în testele de separare. Aceste teste au presupus prezentarea unor serii de obiecte pe un ecran de calculator, dintre care unele erau familiare participanților, iar altele nu.

Cei cu niveluri mai mari de depresie s-au luptat să diferențieze obiectele similare. Totuși, asta nu înseamnă că persoanele depresive suferă de amnezie; mai degrabă, unele detalii ale memoriei lor ar putea lipsi ca rezultat al sănătății mintale slabe.

„Există două zone în creier unde cresc celule noi”, a explicat Kirwan. Una dintre acestea este reprezentată de hipocamp care joacă un rol important în trecerea informației din memoria de scurtă durată în memoria de lungă durată.

Se pare că creșterea de celule noi este scazută în cazurile de depresie, susțin autorii studiului.

Cercetătorii speră ca rezultatele lor să fie utile îmbunătățirii tratamentelor pentru persoanele cu depresie.

 

Sursă foto: Medscape

 
Te-ar mai putea interesa: