De ce să-ți începi dimineața cu o cafea

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

De ce să-ți începi dimineața cu o cafea

Vechea dilemă dacă o ceașcă de cafea este bună sau nu, primește noi lămuriri. Un nou studiu publicat în Nature Medicine, a constatat că persoanele mai în vârstă cu un nivel scăzut de inflamație, au un lucru surprinzător în comun: sunt consumatoare de cafea.

Potrivit autorului studiului David Furman, profesor asociat la Universitatea Stanford, „cu cât oamenii consumă mai multă cafeină, cu atât sunt mai protejați împotriva unei stări cronice de inflamare”.

În cercetarea realizată, Furman și colegii săi au analizat probe de sânge de la 100 de tineri și oameni în vârstă. Persoanele mai în vârstă au avut tendința de a avea mai multă activitate în mai multe gene relaționate cu inflamația, comparativ cu persoanele mai tinere. Rezultatele nu au fost deloc surprinzătoare dacă stăm să ne gândim că odată cu procesul de îmbătrânire, inflamația în tot corpul începe să crească. Se crede că bolile cronice ale îmbătrânirii, cum ar fi diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, probleme cardiace, cancer, tulburări articulare și Alzheimer, au toate o inflamție comună. Astfel, cu cât sunt mai active genele inflamării, cu atât persoanele sunt mai predispuse hipertensiunii arteriale și aterosclerozei.

Astfel, referitor la această problemă, studiul în cauză a descoperit că persoanele care consumă regulat cafea – 5 cești/zi – au înregistrat niveluri extrem de scăzute privind activitatea genelor inflamatorii.

Scopul nu este să faci ca fiecare urmă a inflmării să dispară, punctează cercetătorii. De fapt, inflamarea este o funcție importantă a sistemului imunitar, acesta utilizând-o pentru a lupta împotriva infecțiilor și a elimina compușii potențial toxici. Însă, odată cu înaintarea în vârstă, procesul nu mai este la fel de regulat ca în cazul unui corp mai tânăr. În acest sens, Mark Davis, directorul Institutului Stanford afirmă: „Cu siguranță, odată cu îmbătrânirea ceva se dereglează și persoanele devin mai puțin eficiente în gestionarea acestei inflamații.”

Cercetările privind acest subiect nu se opresc la această constatare. Astfel, specialiștii afirmă că soluția o reprezintă descoperirea momentului când stimulii inflamatori încep să scape de sub control. Într-un studiu viitor, Furman și alți colaboratori de-ai săi vor investiga sistemul imunitar pentru 1.000 de persoane. Furman speră ca informațiile pe care le va găsi să îl ajute să dezvolte o gamă de referință privind componentele sistemului imunitar, care să spună oamenilor dacă nivelul de inflamare este normal sau dacă aceștia prezintă un risc ridicat de a dezvolta afecțiuni cronice determinate de inflamare.

Astfel, până se mai lămuresc cercetătorii, putem urma exemplul consumatorilor de cafeină, cu un nivel mai scăzut de inflamație, și să ne bucurăm zilnic de 1-2 cești de cafea.
Te-ar mai putea interesa: