Reducerea traficului și a poluării: orașele cele mai avansate

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

Reducerea traficului și a poluării: orașele cele mai avansate

Deloc surprinzător, reducerea traficului într-un spațiu urban ar avea, de asemenea, un impact substanțial în ceea ce privește poluarea fonică și atmosferică locală.

Pentru că deja am devenit din ce în ce mai conștienți cu privire la acest lucru, numeroase țări au luat diverse inițiative în acest sens. De exemplu, anul trecut, la Paris, a avut loc un eveniment care a presupus deplasarea fără mașini, pentru o zi. Efectele au fost unele de impact: nivelul de poluare a aerului a scăzut cu 40% de-a lungul Senei, în timp ce nivelul zgomotului a fost redus la jumate.

Desigur că acesta nu este singurul exemplu de acest fel. Poate că interzicerea completă a mașinilor nu este o soluție realistă, mai ales pentru orașele mari. Totuși, numeroase orașe au luat unele măsuri în acest sens: introducerea taxelor de congestie, în acest caz navetiștii trebuind să plătească o taxă să utilizeze vehicului în anumite zone, sau dezvoltarea zonelor pietonale, cu scopul reducerii străzilor utilizate pentru circulația cu mașina (Madrid, Copenhaga, Helsinki). Sau ce spuneți de Londra, unde a crescut numărul pistelor de biciclete, cu scopul de a reduce utilizarea mașinilor.

După cum vedem, soluții și intenții există. Așadar, haideți să descoperim care sunt orașele despre care se preconizează că vor avea cea mai mare reducere a traficului, în următorii 5 ani, potrivit weforum.org:

  • Genova, Italia – în acest oraș a fost inițiat un program de succes care se bazează pe utlizarea în comun a autoturismelor, scopul acestuia fiind reducerea traficului.
  • Elbeuf, Franța – aici este instituit un program de succes de bike haring, numit Cy’clic.
  • Napoli, Italia – acest oraș interzice în mod regulat utlizarea mașinilor în centrul orașului, în perioadele cu un nivel ridicat de poluare.
  • Valencia, Spania – își gestionează amprenta eco prin intermediul SmartCity Platform, lansată în 2014.
  • Florența, Italia – centrul istoric al acestui oraș este închis aproape în întregime vehiculelor, sporind astfel reducerea traficului și, implicit, a poluării.
  • Bochum, Germania – se află pe traseul unei piste dedicate bicicliștilor, cu o lungime de 100 de kilometri, care va conecta 10 orașe.
  • Thessaloniki, Grecia – este locul în care a luat naștere rețeaua Greek Green Cities.
  • Roma, Italia – doar o treime din populația Romei mai călătorește cu mașina.
  • Osaka, Japonia – este cunoscut pentru zilele dedicate renunțării la mașini și cele alocate mașinilor electrice.
  • Boston, SUA – denumit „The walking city”, 13% din populația acestui oraș se deplasează pe jos.
Te-ar mai putea interesa: