„Orthosomnia” – cea mai nouă tulburare de somn. Uite în ce constă!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...
comments

„Orthosomnia” – cea mai nouă tulburare de somn. Uite în ce constă!

Cercetătorii semnalează apariția unei noi tulburări de somn – orthosomnia. Aceasta a apărut din tendința persoanelor de a urmări existența unui somn perfect pe parcursul nopții.

Cuvântul este format din „ortho” (=drept, corect) și somnia (=somn). Această afecțiune se manifestă la persoanele care sunt obsedate de rezultatele somnului și trackerele disponibile în această direcție.

Potrivit The Independent, cercetătorii au declarat că „Utilizarea dispozitivelor de urmărire a somnului se extinde rapid și oferă o oportunitate indivizilor de a se angaja în monitorizarea propriilor tipare de somn.”

De asemenea, specialiștii mai susțin că tot mai multe persoane își dau propriul diagnostic privind tulburările de somn, în funcție de rezultatele pe care aceste trackere la oferă. Ba mai mult, oamenii care practică acest obicei, au șanse mari să se diagnosticheze cu probleme de somn, chiar și atunci când acestea nu există.

Studiul a inclus americani care utilizează astfel de dispozitive de urmărire a somnului. În urma analizelor, s-a constatat că toate persoanele din cadrul studiului au devenit îngrijorate de perioadele de „somn neliniștit” și de „eficiența scăzută a somnului”.

Mai mult, în loc să se bazeze pe modul în care s-au simțit atunci când s-au trezit dimineața, s-a constatat că participinții se bazau mai mult pe rezultatele afișate de programele utilizate, pentru a spune cât de odihnitor le-a fost somnul.

Potrivit organizației americane National Sleep Foundation, adulții au nevoie de 7-9 ore de somn pe noapte. Durata poate fi diferită, în funcție de o serie de factori care diferă de la o persoană la alta.

Totuși, dacă se întâmplă să vă treziți noaptea și să vă simțiți fresh și odihniți, înseamnă că ați avut un somn calitativ, indiferent de ce spune dispozitivul de urmărire a somnului.

Un alt aspect pe care specialiștii îl semnalează este că trackerele de somn pot să consolideze „anxietatea legată de somn și perfecționism.”

 
Te-ar mai putea interesa: