In memoriam Joe Cocker

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

In memoriam Joe Cocker

Ne aducem aminte astăzi de unul dintre cei mai mari cântăreţi britanici, Joe Cocker, cel care, dacă ar mai fi trăit, ar fi împlinit 72 de ani. Din nefericire, a murit în 2014 din cauza complicaţiilor generate de un cancer pulmonar, însă muzica lui va rămâne veşnică.

Joe Cocker s-a născut în localitatea britanică Sheffield, dar înaintea vârstei de 30 de ani s-a mutat în Statele Unite. A devenit celebru în anul 1964 şi a produs 40 de albume.

A fost distins cu Premiul Grammy în anul 1983, pentru melodia “Up Where We Belong”, interpretată în duet cu Jennifer Warnes.

În 1993 a fost nominalizat pentru premiul Brit Award (ca Cel mai bun britanic, conformBest British Male), iar în 2007 i s-a conferit o placă de bronz, cunoscută ca Sheffield Legends, din orașul său natal.

În 2008, într-o ceremonie la Buckingham Palace, contribuțiile sale aduse muzicii au fost recunoscute de către regina Elisabeta II prin conferirea unui OBE (Order of the British Empire). Joe Cocker figurează pe locul 97 din 100 în lista publicată de revistaRolling Stone (The 100 greatest singers list).

Cântărețul, suferind de cancer pulmonar, a murit pe data de 22 decembrie 2014 la locuința sa, Mad Dog Ranch, din statulColorado. Ultimul concert pe care ar fi trebuit să îl susțină ar fi avut loc în Anglia, dar a fost amânat tocmai din cauza problemelor de sănătate ale artistului.

Joe Cocker a concertat și în Romania, în 2013, și ar fi urmat să revină în vara anului 2015.