Maria Tănase – o legendă a folclorului românesc

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

Maria Tănase – o legendă a folclorului românesc

Maria Tănase este născută la data de 25 septembrie 1913, reprezentând o adevărată legendă a muzicii populare românești. Datorită moștenirii muzicale pe care ne-a lăsat-o, azi am ales să o cinstim pe Maria Tănase, prin aceste câteva cuvinte spuse despre ea.

Dragostea pentru folclorul românesc a moștenit-o de la părinții săi, aceasta cochetând cu scena încă de la vârsta de 8 ani. Deși nu a urmat studii de specialitate, Maria Tănase a beneficiat de îndrumarea gazetarului Sandu Eliade, pentru a-și valorifica talentul.

Adevăratul debut a avut loc pe scena teatrului Constantin Tănase, urmând ca gustul celebrității să îl simtă odată cu primele cântece înregistrate pentru Societatea Română de Radio, în anul 1938. Printre aceste prime cântece se numără „M-am jurat de mii de ori”, „Ce-i mai dulce ca alvița”, „Cine iubește și lasă”, „Geaba mă mai duc acasă”, „Mărie și Mărioară”, „Când o fi la moartea mea”.

De-a lungul carierei sale profesionale, Maria Tănase a participat la evenimente de mare amploare. Astfel, aceasta a reprezentat România la Expoziția Internațională de la Paris din anul 1938, alături de Constantin Brâncuși. Un an mai târziu, artista a fost aleasă să reprezinte România pe continentul american, în cadrul Expoziției Internaționale de la New York. La acest eveniment, Maria Tănase a cântat în fața preşedintelui american Hoover, a lui Andre Gide, Yehudi Menuhin, Constantin Brâncuşi, George Enescu, Jascha Heifetz.

În anul 1940, cariera sa muzicală a avut de suferit, Garda de Fier distrugând înregistrările sale și interzicându-i cântăreței orice activitate artistică. Totuși, artista nu încetează să primească numeroase premii pentru talentul său muzical. „Premiul de Stat” din 1955 sau titlul de „Artistă Emerită” din 1957 sunt doar câteva dintre acestea.

Din păcate, această mare personalitate a folclorului românesc se stinge din viață în anul 1963, fiind răpusă de boală.

Mai jos poți asculta una dintre faimoasele melodii ale artistei:
Te-ar mai putea interesa: