La Mulți Ani Nina Simone, legenda muzicii soul

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

La Mulți Ani Nina Simone, legenda muzicii soul

Astăzi o sărbătorim pe Nina Simone, una dintre cele mai mari cantarete ale secolului XX. Cântăreață, compozitoare și pianistă, pe numele ei real Eunice Kathleen Waymon, Nina Simone a devenit celebră în anii ’50 – ’60, atât ca interpretă de jazz, cât şi ca pianistă.

 Nina Simone s-a nascut in Tryon, NC la 21 februarie 1933.A uimit o lume întreagă cu modul său original şi cosmopolit de a face muzică. Nina a folosit cu îndrăzneală melodii populare din diferite zone ale globului, a cântat gospel, soul, pop,blues, jazz etc.

 Celebră pentru tonul “întunecat”al vocii sale, Nina Simone a lansat 20 de albume de studio, cele mai cunoscute piese fiind “I Put a Spell on You”, “My Baby Just Cares for Me”, “Feeling Good” şi “Young, gifted and black”.

 Unul dintre cele mai importante albume ale Ninei Simone a fost “Preoteasa a Soul» (1966), care se traduce ca “mare preoteasă a Soul”. Titlul albumului a devenit sinonim pentru Nina Simone, fiind considerat cel mai spectaculos şi original album al acesteia.

 Dincolo de viaţa artistică, artista s-a implicat activ în mişcarea pentru drepturi civile din anii 1960 şi a susţinut la un moment dat folosirea violenţei pentru obţinerea de libertăţi civile.

 Din cauza unor legi fiscale, Nina Simone a fost nevoită să se mute în alte ţări, inclusiv în Franţa, unde a murit, pe 21 aprilie, 2003 la locuinta sa din Carry-le-Rouet, Franta.

 Viaţa ei a fost ecranizată în filmul “Nina”, regizat de Cynthia Mort, cu Zoe Saldana în rol principal.

 Filmul, bazat pe autobiografia “I Put a Spell on You” (1992), porneşte de la începuturile carierei artistei ajungând până la perioada sa de glorie, inclusiv relaţia cu asistentul şi managerul său Clifton Henderson, interpretat de David Oyelowo.

 Iniţial, Mary J. Blidge a fost propusă pentru rolul principal, însă partitura i-a revenit în cele din urmă actriţei Zoe Saldana, care a mai jucat, printre altele, în producţiile “Avatar” (2009), de James Cameron, şi “Star Trek: În întuneric” (2013), de J.J. Abrams.
Te-ar mai putea interesa: