La Mulți Ani Vivaldi, oriunde te-ai afla

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

La Mulți Ani Vivaldi, oriunde te-ai afla

Ai ascultat vreodată „Anotimpurile” lui Vivaldi?

Te întrebăm asta pentru că astăzi îl sărbătorim pe unul dintre cei mai mari compozitori italieni. Născut pe 4 martie 1678, Antonio Lucio Vivaldi este considerat drept cel mai de seamă reprezentant al barocului muzical venețian.

Îmbrățișând de timpuriu calea preoției, Antonio Vivaldi a fost supranumit și Il Prete Rosso (Preotul Roșu), datorită culorii părului său.Experienţa pe care a acumulat-o în seminar l-a ajutat pe tânărul Vivaldi să-şi construiască o personalitate puternic ancorată în pluritatea cunoştiinţelor timpului său.

Înzestrat cu un auz excepţional, compozitor şi dirijor, Vivaldi şi-a consacrat întregul geniu descoperirii neîncetate a unor noi combinaţii ritmice şi armonice şi a unor îmbinări imprevizibile de instrumente, conferind un rol de prim-plan personajelor noi, destinate a-şi face un loc în orchestră, spun specialiştii.

Vivaldi este compozitorul care a dat cea mai mare strălucire genului numit concerto. Prin creaţia sa instrumentală, Antonio Vivaldi a exercitat o influenţă puternică în dezvoltarea ulterioară a muzicii concertante, în clasicismul vienez, prin reprezentanţii săi cei mai de seamă: Haydn, Mozart şi Beethoven.

Vivaldi a compus peste 800 de sonate si concerte, dar şi 90 de opere, cele mai cunoscute fiind, fără îndoială, celebrele Anotimpuri. Puţină lume ştie că Vivaldi a scris si muzică sacră, vocală și corală (mise, psalmi, antifoane, imnuri, cânturi, motete, oratorii, arii, cantate, serenade)

După ce a lăsat un adevărat tezaur posterităţii, marele compozitor, violonist, dirijor şi pedagog italian Antonio Vivaldi a trecut la cele veşnice la 28 iulie 1741, în urma unei îmbolnăviri neaşteptate, fiind inmormantat in cimitirul din dreptul Porții Carintiei (Kärtnertor) din Viena, pe locul în care se află în prezent clădirea centrală a Universității Tehnice din Viena.
Te-ar mai putea interesa: