26 iunie: Ziua Drapelului Național

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

26 iunie: Ziua Drapelului Național

Azi, 26 iunie 2017, sărbătorim Ziua Drapelului Național. Aceasta a fost instituită prin Legea 96/1998.

Ziua Drapelului Național este marcată de autoritățile publice și de celelalte instituții ale statului, prin organizarea unor programe și manifestări educative cu caracter evocator sau științific, desfășurate în cinstea istoriei patriei, precum și prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităților Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului de Interne.

De Ziua Drapelului Național, în Capitală și în toate municipiile reședință de județ, sunt organizate ceremonii publice de înălțare a Drapelului Național.

Istoria tricolorului și semnificația acestuia

Drapelul Național — albastru, galben, roșu — de la lance — a fost decretat, pentru prima oară, ca simbol național de către Guvernul revoluționar provizoriu din Țara Românească la 14/26 iunie 1848, având înscrisă pe el deviza „Dreptate — Frăție”.

De-a lungul istoriei, acesta nu a fost a suferit schimbări majori. Doar distribuția culorilor (din punct de vedere al proporției și poziției) s-a schimbat într-o oarecare măsură, fiind egalizată după Revoluția de la 1848 când, sub impactul spiritului revoluționar francez, multe dintre statele Europei au adoptat ca drapel național steagul standard cu trei culori.

Privind simbolistica drapelului național, aceasta cuprinde trăsături de bază ale neamului românesc. Astfel, roşul semnifică sângele înaintaşilor noştri vărsat pe pământul românesc de-a lungul veacurilor. El îndeamnă ca dragostea faţă de neam şi de ţară să fie la fel de aprinsă ca focul roşului din steag.

Galbenul exprimă grandoarea ţării, prestigiul şi virtutea. Albastrul reprezintă seninul cerului, al cugetului şi gândirii neamului românesc, credinţa şi puterea cu care suntem legaţi de pământul patriei.

Constituția României din 1991 prevede că drapelul tricolor este un simbol național alături de stemă, sigiliu și imn.
Te-ar mai putea interesa: