Fundația Calea Victoriei ne invită la Cafenele, Cofetării şi grădini din Bucureştiul de odinioară

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

Fundația Calea Victoriei ne invită la Cafenele, Cofetării şi grădini din Bucureştiul de odinioară

Pe 23 martie, de la ora 19:00, Fundația Calea Victoriei ne invită la evenimentul Cafenele, Cofetării şi grădini din Bucureştiul de odinioară.

Bucureştiul Belle Epoque era presărat cu localuri cochete unde bucureştenii veneau să-şi întâlnească prietenii, să dezbată afaceri, să-şi găsească inspiraţia sau să afle ultimele noutăţi din oraş. Desigur, în aceste cafenele, terase, cofetării sau restaurante erau servite şi meniuri apetisante, de inspiraţie pariziană, foarte apreciate de publicul larg.

Haideți să descoperim împreună cafenelele, cofetăriile, grădinile de vară şi restaurantele celebre din Micul Paris. Vom povesti despre cei care treceau pragul acestor localuri precum şi de activităţile care se desfăşurau cu regularitate în aceste locuri: de la dezbateri politice, culturale sau intelectuale, la muzică şi dans. Nu vom uita nici de delicatesele servite, fie că e vorba de ciocolată, bere, mici sau prăjiturile Bibescu şi Joffre.

Cafenelele literare vizitate de Eminescu, Slavici, Caragiale, Coşbuc sau Arghezi au rămas menţionate în memorii, jurnale sau lucrări literare. Dintre acestea, Capşa este cea mai cunoscută. Cafeneaua Capşa devine o oază de intelectualitate pentru societatea românească în a doua jumătate de secol XIX. Este o Universitate alternativă unde dezbaterea culturală este la mare preţ. În acelaşi timp, Capşa rămâne celebră pentru ciocolata care de altfel va fi şi premiată la nivel internaţional.

Cafenelele Corso, Royal şi Elefterescu erau alte locuri în care bucureştenii îşi petreceau timpul liber, iar cofetăria Nestor le oferea acestora dulciuri după moda occidentală – şerbet de mango sau mini prăjituri.

Vara se mergea la terase, iar Terasa Oteteleşanu era poate cea mai cunoscută din zona Centrului Vechi. Astăzi pe locul fostei terase se înălţă Palatul Telefoanelor, cândva cea mai înaltă clădire din oraş.

Restaurantele erau şi ele foarte vizitate. Caru Cu Bere, Monte Carlo, Union, Cina sau Bufetul de la Şosea sunt doar câteva din cele mai cunoscute şi aglomerate localuri.

Prezentarea va fi însoţită de imagini de arhivă şi contemporane. Mai multe informații sunt disponibile AICI!
Te-ar mai putea interesa: