Două Lozuri prezentat în cadrul Festivalul Internațional EUROKONTEXT s.k.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

Două Lozuri prezentat în cadrul Festivalul Internațional EUROKONTEXT s.k.

Spectacolul Două Lozuri al Teatrului Național „I.L.Caragiale”, realizat de regizorul Alexandru Dabija după schița cu același titlu a lui Caragiale va fi prezentat în data de 16 iunie 2017  în cadrul celei de a 2-a ediții a Festivalului Internațional ”EUROKONTEXT s.k.” organizat de Teatrul Național Slovac (SND) din Bratislava, în Sala Mare (Drama Hall) a acestui teatru din capitala Slovaciei. 

Două Lozuri s-a bucurat  în decursul timpului de  un  remarcabil succes, atât în țară cât și în străinătate, fiind apreciat drept „o bijuterie simfonic teatrală despre capriciile norocului”.  Spectacolul i-a adus în 2013 regizorului Alexandru Dabija Premiul  Cel mai bun regizor la Gala UNITER și alte două distincții scenografului Helmut Stürmer: Premiul pentru cea mai bună scenografie la Gala UNITER și Premiul pentru scenografie la Festivalul Comediei Românești. De asemenea, spectacolul a participat la prima ediţie (2014) a Festivalului MITEM („Madach International Theatre Meeting”), organizat de Teatrul Naţional din Budapesta, unde s-a bucurat de o excelentă primire.

Prezența teatrală românească la Bratislava reprezintă, totodată, și o replică la turneul din octombrie 2016 a SND la București, cu excelentul spectacol „Nevasta păstorului” de Ivan Stodola, eveniment diplomatic și cultural susținut în cadrul Președinției slovace a Consiliului Uniunii Europene. Turneul TNB la Bratislava este menționat inclusiv în Programul de cooperare bilaterala între ministerele culturii din România și Slovacia încheiat pentru perioada 2016-2020.

Ediția din acest an a Festivalului Internațional Eurokontext s.k., consacrată teatrului, prilejuiește vizionarea unora din cele mai bune producții europene, departe de a fi indiferente față de ceea ce se petrece în prezent în lume și cu noi în această lume. Anul 2016 a fost anul unor evoluții sociale dramatice și al unor schimbări care au marcat destinele multor oameni. Motto-ul „Civilizația amenințată de Civilizație” adoptat de ediția  actuală a Festivalului  este reflectarea firească a acestei conjuncturi, explică organizatorii evenimentului : „Răspunzând acestei provocări, producțiile teatrale din Festival pot prezenta amenințările civilizaționale atât în spirit grotesc și comic, cât și într-un limbaj poetic. Pentru că doar Teatrul dispune de  acea putere interioară și magie care îi permite să vorbească despre cele mai dificile teme cu o simplitate și o creativitate care nu ar fi viabile în alt mediu”.

Printre teatrele participante la Festivalul de la Bratislava se anunță cunoscutul Vigszinhaz/Teatrul de Comedie din Budapesta (Ungaria) cu piesa „Întâlnire” a cunoscutului scriitor maghiar Peter Nadas (parte a trilogiei  Purificare, Întâlnire și Funeralii) în regia lui Eszenyi Enikő și scenografia excelentului Csaba Antal; Teatrul Național din Islanda – aflat în premieră în Slovacia! – cu o versiune a dramei shakesperiene „Othello”, adaptare și regie Gísli Örn Garðarsson; Stary Teatr/Teatrul vechi din Cracovia (Polonia) cu „Dușmanul poporului” de Ibsen în regia lui Jan Klata, unul cei mai controversați regizori și autori dramatici polonezi contemporani,  producția colectivă bazată pe textul „Ubu Rege” a Teatrului Național al Sloveniei din Ljubljana; Teatrul Național din Mannheim (Germania) cu tulburătorul spectacol „TurnOn/Turn Off”, regizat de Burkhard Kosminski, pe un text inspirat de dezastrul de la Fukushima,  comandat în 2012-2013 de către un teatru din Tokio cunoscutului autor german multipremiat, laureat, printre altele al celebrului Müllheimer Dramatikerpreis, Ronald Schimmelpfenning.

Pe lângă producțiile  internaționale enumerate mai sus, în perioada Festivalului (10-20 iunie 2017) vor mai putea fi vizionate 10 producții recente ale SND.

Interpreții spectacolului Două Lozuri care va fi prezentat la Bratislava sunt: Gavril Pătru, Marius Manole, Ana  Ciontea, Axel Moustache, cât și pe mai tinerii  Corina Moise, Ilona Brezoianu, Eliza Păuna, Valentina Zaharia, Mădălin Mandin, Daniel Hara, Mihai Munteniță, Eduard Cârlan, Ionuț Toader, Dragoș Dumitru.

 
Te-ar mai putea interesa: