Cele mai dezvoltate țări europene din punct de vedere al antreprenoriatului

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

Cele mai dezvoltate țări europene din punct de vedere al antreprenoriatului

Când ne gândim la un antreprenor, de obicei ne vine în minte un nonconformist care a avut o idee super șmecheră pe care a pus-o în practică, transformând-o într-un business de succes. Și totuși, nu prea ne-ar trece prin minte că cele mai dezvoltate țări europene din punct de vedere al antreprenoriatului, ar fi țările mici, ca Estonia, de exemplu.

Europe’s Hidden Entrepreneurs: Entrepreneurial Employee Activity and Competitiveness in Europe a analizat o formă a antreprenoriatului, dincolo de obișnuitele start-up-uri, ajungând la câteva concluzii interesante.

Potrivit weforum.org, intraprenoriatul implică formularea și aplicarea unor idei noi de lucru, în cadrul unor organizații, mai degrabă decât începerea propriilor afaceri. În raportul realizat, acestea se numesc EEAs (entrepreneurial employee activity – activitatea antreprenorială a angajatului).

Astfel, raportul în cauză a descoperit că persoanele fizice antreprenoriale din Europa optează pentru noi asocieri sau aleg să demareze proiecte noi, în timp ce lucrează pentru proprii lor angajatori, în defavoarea opțiunii de a începe de la zero propriul business. Adică fiecare are un job de bază, un loc de muncă plătit, și, pe lângă acesta, se mai implică în diverse proiecte individuale și colaborări.

Raportul compară activitatea de antreprenoriat din cadrul unor organizații (EEAs), cu start-up-uri care se referă la activitatea de antreprenoriat aflată în fază incipientă (TEA = total early-stage entrepreneurial activity).

Privind spațiul european, antreprenoriatul exprimat sub formă de EEAs (adică persoanele angajate si implică în alte proiecte și colaborări) este prezent în cea mai pregnantă formă, comparativ cu orice altă zonă a lumii. Astfel, 40% din totalul inițiativelor de antreprenoriat sunt de tipul EEA, comparativ cu doar 29% în SUA, spre exemplu.

Dacă analizăm inițiativele de antreprenoriat de la nivel european (indiferent că e vorba de start-up-uri sau de colaborări și alte proiecte pe lângă jobul stabil), constatăm că țările baltice sunt fruntașe, în timp ce două dintre cele mai mari puteri economice europene – Germania și Franța – nici măcar nu se află în top 10. Și asta nu e singura surpriză!

Potrivit cercetării menționate, iată care sunt cele mai dezvoltate țări europene, din punct de vedere al antreprenoriatului:

  1. Estonia
  2. Suedia
  3. Letonia
  4. Olanda
  5. Marea Britanie
  6. Republica Slovacă
  7. Lituania
  8. Danemarca
  9. Austria
  10. România

În partea de jos a clasamentului se află Italia, cu aproape nicio activitate antreprenorială a angajaților (EEAs), alături de Grecia și Spania.
Te-ar mai putea interesa: