Ceaiul fierbinte, fumatul și alcoolul pot crește riscul de cancer esofagian

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

Ceaiul fierbinte, fumatul și alcoolul pot crește riscul de cancer esofagian

Persoanele care beau ceai fierbinte au un risc mai mare de a dezvolta cancer esofagian, atunci când consumul acestuia este combinat cu alcool și fumat, sugerează un studiu recent.

Cercetătorii din China au efectuat un studiu pentru a explora legătura dintre consumul de ceai fierbinte și cancerul esofagian, informează The Indepependent.

Deși legătura dintre băuturile calde și cancer a fost investigată în trecut, rezultatele nu au fost niciodată complet concludente. Acesta este motivul pentru care cercetătorii au decis să evalueze efectele consumului de ceai fierbinte în corelație cu factori suplimentari, cum ar fi fumatul și consumul excesiv de alcool.

Studiul a presupus observarea a 450.000 de indivizi din 10 zone diferite din China, pentru o perioadă de 9 ani. Vârsta participanților era cuprinsă între 30 și 79 de ani.

Persoanele care au avut deja cancer la începutul studiului sau au redus consumul de ceai, alcool sau tutun înainte de a începe studiul, au fost excluse din rezultatele finale.

Cercetătorii au avut în vedere temperatura la care ceaiul a fost consumat de obicei, iar participanții au înregistrat obiceiurile zilnice, la începutul studiului. Până la sfârșitul acestuia, au fost raportate 1731 de cazuri de cancer esofagian.

Potrivit The Independent, autorii au concluzionat că cei care au băut ceai mai puțin de o dată pe săptămână și au consumat zilnic mai puțin de 15 g de alcool au prezentat un risc mai scăzut să experimenteze cancerul esofagian.

Pe de altă parte, persoanele care au băut ceai fierbinte regulat și au consumat 15 g sau mai mult de alcool în fiecare zi, au avut de cinci ori mai multe șanse de a suferi de această afecțiune canceroasă.

Oamenii care fumează în mod regulat și beau ceai fierbinte au fost, de asemenea, de două ori mai susceptibili de a dezvolta boala.

Având în vedere rezultatele, autorul principal al studiului recomandă persoanelor care fumează și consumă excesiv alcool, să se abțină să consume ceai la temperaturi ridicate.

Desigur, evitarea consumului excesiv de alcool și a fumatului continuă să fie cel mai important mijloc de prevenire a cancerului esofagian.

 
Te-ar mai putea interesa: