Când ne poate provoca Facebook o depresie

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

Când ne poate provoca Facebook o depresie

Potrivit unui studiu realizat de Lancaster University, comparațiile realizate cu alte persoane prin intermediul informațiilor de pe Facebook ne determină să devenim mai depresivi decât dacă am realiza aceste comparații în mediul offline.

Acest studiu reprezintă de fapt o analiză a tuturor studiilor desfășurate până în prezent pe această teamă, cercetarea fiind realizată de David Baker și Dr. Guillermo Perez Algorta de la universitatea deja menționată.

Aceștia au examinat studii din 14 țări, care au inclus 35.000 de participanți, cu vârste cuprinse între 15 și 88 de ani.

Există circa 1.8 miliarde de utilizatori pe rețelele de socializare, dintre aceștia 1 miliard fiind utilizatori activi pe Facebook. Ținând cont de cifra impresionantă,aceste îngrijorări privind depresia cauzată de Facebook, există de mai mult timp, astfel că, în anul 2011, Academia Americană de Pediatrie a descrie „Facebook Depression” ca „o depresie care se dezvoltă când pre-adolescenții și adolescenții petrec o mare parte din timp pe site-urile de socializare, cum ar fi Facebook, după care prezintă simptome clasice de depresie”.

Lancaster University a aprofundat această ipoteză, ajungând la concluzia că relația dintre rețelele de socializare și depresie este una mult mai complexă, fiind influențată de diferiți factori, precum vârstă sau sex.

Cauza principală a depresiei provocată de Facebook este faptul că victimele acesteia gândesc în exces, „rumegă” prea mult informația. Hmmm, să fie vorba de momentele alea când pierdem timpul aiurea să dăm scroll și murim de ciudă când vedem că vecina stă numai prin vacanțe?! :))

Ei bine se pare că această gândire în exces apare fie atunci când ne comparăm negativ cu prietenșii noștri de pe Facebook, fie atunci când postăm frecvent anumite statusuri.

Astfel, frecvența, calitatea și tipul rețelelor sociale sunt, de asemenea, importante. Astfel, utilizatorii de Facebook sunt expuși unui risc mai mare de depresie atunci când:

  • Simt invidie observând ce postează alții;
  • Țin la „prieteni” foștii parteneri; aia care încă vă mai urmăriți fostul/fosta pe Facebook, aveți grijă, e depresivă treaba! :))
  • Fac comparații sociale negative;
  • Fac actualizări frecvente de statusuri negative.

Genul și personalitatea influențează de asemenea riscul de depresie cauzată de Facebook, astfel, că femeile și persoanele cu personalități nevrotice au mai multe șanse să cadă pradă acesteia.

În ciuda acestor posibile efecte negative, specialiștii subliniază și beneficiile utilizării rețelelor de socializare, astfel că oamenii care suferă de depresie reușesc chiar să scape de aceasta, dacă folosesc online-ul ca pe o sursă de sprijin social.

Sursa: www.sciencedaily.com
Te-ar mai putea interesa: