Ziua Înghețatei. Unde mănânci cea mai bună înghețată din Centrul Vechi

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...
comments

Ziua Înghețatei. Unde mănânci cea mai bună înghețată din Centrul Vechi

Peste ocean, Ziua Înghețatei se sărbătorește în fiecare an, în a treia duminică din iulie. Potrivit acestei reguli, în acest an, Ziua Înghețatei a picat chiar ieri, 16 iulie.

Pentru că înghețata este un dulce pe care și românii îl adoră, mai ales în acest sezon, propunem să ne alăturăm și noi americanilor și să sărbătorim această zi, cum altfel, decât savurând cea mai bună înghețată.

Câteva detalii despre istoria înghețatei

Ziua Înghețatei este doar o mică parte din sărbătoarea Luna Înghețatei care, în SUA, a fost proclamată de președintele Ronald Reagan, în anul 1984.

Istoria înghețatei începe cu mii de ani în urmă când oamenii din Imperiul Persan ar fi pus zăpadă într-un castron, peste care turnau suc de struguri concentrat și îl consumau ca pe un dulce. Acest experiment l-au făcut atunci când vremea era caldă, folosindu-se fie de zăpada păstrată în camerele subterane, cunoscute sub denumirea de „yakhchal”, fie de zăpada încă existentă pe vârfurile munților.

Privind pătrunderea acestui dulce în Europa, o formă timpurie de înghețată a fost adusă de Marco Polo în Europa, în jurul anului 1300.

Primul cornet pentru înghețată a fost inventat în anul 1904.

În prezent, consumul de înghețată la nivel mondial este extrem de ridicat, acesta însumând anual o cantitate de 15 miliarde de litri.

Țările cu cei mai mulți consumatori de înghețată sunt Noua Zeelandă, SUA, Australia, Finlanda, Suedia, iar cea mai frecventă aromă de înghețată este vanilia, aceasta fiind urmată de ciocolată.

Dacă vrei să cinstești și tu unul dintre cele mai îndrăgite dulciuri – înghețata – nu ezita să-ți inviți prietenii la una dintre gelateriile din Centrul Vechi și să vă bucurați împreună de cea mai bună înghețată artizanală!

Gelaterii Centrul Vechi

  • INNI Gelato Artigianale – se află pe strada Șelari, la numărul 2. Înghețata se produce la vedere prin metode tradiționale, materiile prime sunt atent selecținate – 100% naturale, laptele este ecologic, iar din rețete nu vor lipsi fructele, care sunt în proporție de 50%. La INNI Gelato Artigianale, zahărul folosit este o combinație de zahăr brut din trestie și zahăr de struguri – nu se folosesc stabilizatori, emulsificanți sau coloranți. Gustul și culoarea sunt generate exclusiv de fructe sau semințe.
  • Cremeria Emilia – o găsești pe strada Franceză, la numărul 42. Aici găsești una dintre cele mai bune înghețate din Centrul Vechi, la prețuri accesibile. Înghețata de origine italienească – într-o varietate de arome (fistic, zmeură, ciocolată belgiană, cheesecake, etc.) – și deserturile cu înghețată te îmbie să scapi de canicula de afară și să-ți lași papilele răsfățate de aromele delicate.

Pe lângă aceste două localuri specializate în înghețată și deserturi cu înghețată, te poți delecta cu acest produs răcoritor în aproape toate localurile din Centrul Vechi.

Înainte de a comanda, dacă înghețata nu este la vedere, te sfătuim să pui câteva întrebări despre înghețata din dotare, ca să te asiguri că mănânci un produs proaspăt și de calitate:

  1. De cine este produsă înghețata?
  2. Care este data de producere a înghețatei? Asta ca să fii sigur că mănânci un desert care nu e expirat.
  3. Care sunt condițiile de păstrare ale înghețatei? Nu trebuie să existe dubii cum că înghețata a fost decongelată și apoi recongelată. De asemenea, ar fi bine să vă asigurați că înghețata a fost păstrată într-un ambalaj curat. În cazul păstrării adecvate, înghețata trebuie să prezinte gust şi miros nemodificat, caracteristic sortimentelor respective.
  4. Dacă ții la dietă, nu ezita să ceri câteva detalii despre valorile nutritive ale înghețatei. În special, este important să verifici câte grăsimi, glucide și calorii conține aceasta per porție.
  5. De asemenea, poți întreba mai multe detalii despre stabilizatorii, emulsificanții sau coloranții utilizați.
  6. După ce te-ai asigurat că produsul pe care-l consumi este safe, poți cere mai multe detalii despre sortimentele disponibile, modul de servire și evident recomandări. Totodată, poți întreba care din sortimente se vinde cel mai bine. Mizând pe faptul că răspunsul va fi unul sincer, vei avea siguranța că mănânci o înghețată proaspătă.

Potrivit Agenției pentru Protecția Consumatorilor, înghețata trebuie să prezinte următoarele caracteristici senzoriale:

Caracteristici inghetata
Te-ar mai putea interesa: