Votca: beneficiile sale asupra organismului

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

Votca: beneficiile sale asupra organismului

Votca este una dintre cele mai cunoscute băuturi alcoolice distilate fiind extrem de apreciată pentru băutorii de cocktailuri. Dacă și tu te numeri printre aceștia, cu siguranță vei fi curios să descoperi ce beneficii are votca asupra organismului.

Votca este tradițional băută simplu în Europa de Est și în țările din „centura de votcă”, însă popularitatea ei prin alte părți se datorează folosirii acesteia în cocktailuri precum Bloody Mary, votca martini și alte asemenea. La noi, cel mai simplu mix cu votcă este Șurubelnița care conține doar votcă și suc de portocale.

Dar pentru că singurul beneficiu al consumului de votcă nu este doar gustul, îți propunem să descoperi în cele ce urmează, informații interesante despre avantajele pe care votca le are asupra sănătății.

Valori nutritive pentru votcă

Votca este o băutură fără carbohidrați și fără zahăr, cu un conținut scăzut de calorii, atunci când este consumată simplu sau în mixuri care nu sunt bogate în grăsimi. Aceasta nu dăunează colesterolului, întrucât nu conține grăsimi nesănătoase. 100 de grame de votcă are 231 de calorii.

Votca: 5 beneficii asupra organismului

  1. Calități anestezice. În folclorul rus, votca era cunoscută ca un tratament pentru o durerea ușoară de cap, o răceală comună sau chiar o mahmureală zdravănă. Totodată, aceasta este utilizată în prepararea tincturilor, care pot fi administrate oral sau local, sub formă de anestezic. Spre exemplu, înghețarea unei pungi plină cu votcă și aplicarea acesteia pe o zonă îndurerată poate calma durerea.
  2. Calmează durerea de dinți. Permițând ca votca să fie absorbită de gingie poate ajuta la reducerea durerii într-o zonă infectată. Totodată, mixul de votcă cu scorțișoară funcționează ca o apă de gură eficientă, vindecând respirația urât mirositoare.
  3. Protejează împotriva bolilor de inimă. Aceasta are efect de dilatare asupra arterelor, stimulând circulația liberă a sângelui. Un flux de sânge neobstrucționat în componentele inimii, previne riscul unor boli majore cum ar fi accidentul vascular cerebral și stopul cardiac. De asemenea, votca ajută la menținerea cantități de colesterol bun (HDL) în organism.
  4. Stilumează sănătatea părului și a pielii. Utilizată pe piele, aceasta ajută la curățarea porilor. De asemenea, votca este utilizată în compoziția a numeroase produse de îngrijire corporală, cum ar fi geluri de curățare, tonice sau produse anti-acneice. Aceasta are numeroase beneficii și privind îngrijirea părului, fiind eficientă împotriva mătreții.
  5. Proprietăți antiseptice. Votca ajuta la prevenirea dezvoltării infecțiilor, în cazuri cum ar fi mușcătura animalelor. Conținutul său de alcool ajută la sterilizarea plăgilor.

Privind consumul moderat de votcă, acesta presupune maxim 3-4 băuturi pe zi și nu mai mult de 14 într-o săptămână, în cazul bărbaților. Pentru femei, sunt admise 2-3 băuturi pe zi, dar nu mai mult de 7 într-o săptămână.
Te-ar mai putea interesa: