Vinul fiert, secretele unei băuturi

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

Vinul fiert, secretele unei băuturi

Nu-i aşa că ţi-am făcut poftă de un vin fiert, cu scorţişoară, portocală şi, de ce nu, cu un strop de vanilie, pentru aromă? Suntem în plină perioadă de “încălzire” pentru Crăciun şi Anul Nou şi ne-am gândit să îţi oferim câteva dintre secretele barmanilor din Centrul Vechi. Cum reuşesc ei să prepare vinul fiert cu aromele alea de nu-ţi mai vine să pleci acasă, vezi în materialul de mai jos.

Cea mai gustată băutură în preajma sărbătorilor de iarnă, vinul fiert, are numeroase reţete de preparare. Din Orient şi până în Occident, tradiţionalul vin fier s-a transformat astăzi într-o diversitate de gusturi şi arome.

Atunci când vrei să prepari un vin fiert, nu îţi trebuie cine ştie ce vin simandicos. Poți cumpăra 1-2 sticle de vin roșu de la supermarket. Alege un vin demidulce, cu tărie medie.

Nu contează neapărat marca, însă nu te zgârci să cumperi cel mai ieftin produs. Caută o marcă cunoscută.

După ce l-ai adus acasă, scoate-i dopul și lasă-l într-o carafă cam jumătate de oră. Abia apoi îl pui la fiert la foc mediu, neapărat.

Când începe să fiarbă adaugă zahăr tos, 2-3 linguri, după cum vrei să fie, mai dulce sau mai tare. Ideea e sa nu pui prea mult zahăr, pentru că “dulceața” va acoperi aroma naturală a vinului.

Amestecă vinul încet, cu o lingură de lemn până ce se dizolvă, iar apoi pune şi un baton de scorţişoară, dar numai atunci când nu mai simți zaharul în vin. În niciun caz să nu adaugi praf de scorţişoară, pentru că vinul va căpăta un gust neplăcut, mult prea aromat.

Se fierbe încă 5 minute, se oprește focul, se înlătura batonul de scorțișoară și se toarnă în căni. Se servește foarte fierbinte.

Pentru o rețetă în stilul british folosește coajă de portocale, mere, nucșoară, piper, cardamom, anason, etc. În America Centrală, vinul fiert se bea, de exemplu, cu vanilie. Indienii îl beau cu ghimbir, iar grecii îi adaugă dafin şi citrice.

În orice caz, pune întâi condimentele uscate și apoi fructele – cu doar 2-3 minute înainte de a-l lua de pe foc. Important este să nu folosești prea multe ingridiente, pentru că vinul va căpăta un gust prea puternic, neplacut.

Dacă ţi-am făcut poftă, cea mai simplă soluţie este să mergi în Centrul Vechi. Mai toate restaurantele oferă această băutură de sezon.

În paginile ce urmază găsiți câteva rețete “a la carte”: