Utilizarea telefoanelor împiedică oamenii să se bucure de interacțiunile sociale

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

Utilizarea telefoanelor împiedică oamenii să se bucure de interacțiunile sociale

Nu este niciun secret că atunci când te afli într-un grup și utilizezi telefonul, se cam duce pe apa sâmbetei interacțiunea cu cei din jur.

Potrivit unui studiu recent desfășurat de o echipă de psihologi de la University of British Columbia, Canada, utilizarea telefonului mobil la restaurant nu doar că distrage atenția, dar îngreunează susținerea de conversații semnificative, informează The Independent.

Cercetătorii au recrutat peste 300 de participanți, trimițându-i pe toți la cină cu prietenii și familia, la o cafenea din Vancouver, în grupuri de câte doi sau patru.

În urma unui proces de selecție aleatorie, persoanele de la anumite mese au fost rugate să păstreze telefoanele mobile pe masă, în timpul mesei, restul fiind rugate să ia masa fără telefon mobil.

Odată ce masa s-a terminat, toți participanții au primit un chestionar pentru a evalua calitatea experienței. Ei au fost rugați să evalueze nivelurile de plictiseală, distragerea atenției, interesul și gradul de conștientizare a trecerii timpului.

Cei care și-au păstrat telefonul pe masă au înregistrat un nivel de bucurie cu 0,36 puncte mai mic decât cei care nu l-au ținut.

Ei au raportat, de asemenea, niveluri mai ridicate de plictiseală cu 0,28 puncte și niveluri de distragere mai crescute cu 0,46 puncte.

„Despre cât de utile sunt smartphone-urile, concluziile noastre confirmă ceea ce mulți dintre noi probabil bănuiesc deja”., a declarat Ryan Dwyer, autor principal și doctorand în departamentul de psihologie al universității.

„Când ne folosim telefoanele în timp ce petrecem timpul cu oamenii de care ne pasă – în afară de faptul că îi ofensăm – ne bucurăm de o experiență mai redusă decât am fi dacă am ține dispozitivele noastre la distanță”.

Privind această problemă, psihologii au desfășurat și un al doilea experiment social. Acesta a implicat 123 de studenți care au fost rugați să completeze un sondaj prin intermediul telefoanelor lor smartphone de cinci ori pe zi, timp de o săptămână, în care li s-a cerut să precizeze cum se simt și ce au făcut în ultimele 15 ani minute.

Concluziile au fost similare. Participanții care au petrecut mai puțin timp pe telefoanele mobile, au raportat un nivel mai ridicat de bucurie și implicare în interacțiunile sociale reale.

Așadar, dacă diseară când ieși în oraș, vrei să te distrezi pe cinste, fă uitat telefonul mobil!
Te-ar mai putea interesa: