Tuica noastra cea de toate zilele

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 4.00 out of 5)
Loading...
comments

Va voi vorbii astazi, despre una din cele mai cunoscute bauturi traditionale romanesti, obtinute prin fermentarea si distilarea prunelor: tuica!

Tuica este atestata documentar, undeva pe la 1386, intr-un document maghiar, sub numele de “cujka”. Este o bautura ce se regaseste in toate etapele vietii unui ardelean, la munca, la sarbatoare, la suparare, priveghiuri si inmormantari.

Pana dupa razboi, tuica a fost un fel de bijuterie agricola a fiecarei case si gospodarii. Pastrata cu sfintenie si consumata doar la ocazii. Nu era o bautura de foarte larg consum, fiind servita celor apropiati, musafirilor importanti si fie care gospodarie se mandrea cu o tuica de calitate.

Mai tarziu in perioada socialismului, tuica a devenit un produs de masa care a depreciat perceptia oamenilor despre ea. Dintr-o bautura nobila, pastrata cu respect in familie, a devenit o bautura pentru betivi.

Din vechime a fost o bautura scumpa, din cauza ca se produce greu. Tinerii mergeau la hora, cu sticla de palinca ca semn de avutie.

In general, aceasta bautura insoteste mancarurile tipice ardelenesti, care sunt incarcate de grasimi, mancare grea de porc sau mezeluri. Aceasta are efect in ceea ce priveste digestia si metabolizarea grasimilor.

Primul drum catre obtinere unei tuici de calitate il reprezinta culesul prunelor care mai apoi se desamburesc. Samburele este toxic continand cianid. In ultima decata a lunii august, prunele se culeg si dupa doua saptamani de fermentatie, se pun la distilat.

Pentru servire se recomanda ca tuica si paharul sa fie racorit iar bautura servita la o temperatura de 10-12 grade Celsius.

In vechime tuica a purtat denumiri haioase precum: ulei de gat, ulei de cavitate, picaturi de gat, bautura de scafandru, horinca, genocid, toxic, sau verde de Paris.

De altfel tuica fiarta de prune, are efecte curative asupra organismului, binenteles cunsumata cu moderatie. Se recomanda tuica de prune pentru dischinezii biliare, probleme de decongestionare hepatica, constipatii.

Tuica de prune slaba contine vitaminele A, B, C, D1 si D2. Nu se recomanda ca “terapia cu tuica sa devina un obicei. Maximum 50ml pentru barbati si 40ml pentru femei, consumata cu 20-25 de minute inainte de masa.

 

foto: ultimulmodel.ro




Te-ar mai putea interesa: