Top 5 locuri de pe planetă în care oamenii au cea mai lungă durată de viață

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

Top 5 locuri de pe planetă în care oamenii au cea mai lungă durată de viață

Speranța de viață globală se ridică în medie la 71,4 ani. Asta înseamnă, desigur, că unele părți ale lumii se confruntă cu o durată mai scurtă de viață, în timp ce altele se bucură de o longevitate mult mai mare.

În această categorie se încadrează în special 5 locuri de pe planetă, pe care cercetătorii le-au numit Zonele Albastre. Iată care sunt acestea, potrivit travelandleisure.com!

  • Sardinia, Italia

O dietă bogată în plante, activitate fizică zilnică și apropierea familială sunt principalele aspecte care au determinat ca această zonă albastră să aibă cea mai mare concentrație de centenari de sex masculin din lume.

  • Okinawa, Japonia

Multe zone albastre pun accentul pe familie și pe comunitate, dar conexiunea atinge vârful în această cultură japoneză. Okinawanii sunt susținuți de moaiul lor, un cerc social mic, dar foarte închegat. Aceștia se sprijină reciproc între ei, în acest mod fiind împiedicat stresul mental și stimulate comportamentele sănătoase.

  • Nicoya, Costa Rica

Majoritatea persoanelor din zonele albastre evită mâncarea procesată, însă nicoyanii duc acest obicei la un alt nivel. Aceștia își procură majoritatea aportului zilnic de calorii din fasole, squash, porumb și fructe tropicale. Această dietă bogată în nutrienți și timpul foarte mult petrecut în aer liber sunt principalele atuuri ale longevității, nicoyanii ajungând chiar să depășească vârsta de 90 de ani.

Nicoya

  • Loma Linda, Calif., S.U.A

Singura zonă albastră din S.U.A. este un refugiu pentru Biserica Adventistă Ziua a Șaptea, o denominație protestantă. Un set comun de principii, accentul pe comunitate și aderarea la Sabat – o zi de odihnă, reflecție și reîncărcare – ajută adventiștii din Loma Linda să trăiască cu 10 ani mai mult decât restul americanilor. Mulți evită carnea și mănâncă o mulțime de plante, cereale integrale și nuci.

  • Ikaria, Grecia

Pe lângă faptul că investesc extrem de mult în binele comunității, locuitorii acestei insule se bucură de un somn de calitate, de o dietă mediteraneană strictă, care include fructe, legume, fasole, cereale integrale, cartofi și ulei de măsline. Toate acestea propulsează 1 din 3 ikarieni să ajungă și chiar să depășească vârsta de 90 de ani, de multe ori, fără a se confrunta cu demența sau alte boli cornice.
Te-ar mai putea interesa: