The Guardian: România – văgăună sau țară a romantismului și misterului

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

The Guardian: România – văgăună sau țară a romantismului și misterului

Un articol despre România, publicat în The Guardian, a devenit viral pe internetul românesc. Având drept imagine de frontispiciu un instantaneu din Centrul Vechi al Capitalei, materialul realizat de jurnalista Carole Cadwalladr tratează modul în care britanicii îi percep pe români.

“Așadar, vestea bună, îi spun primului român pe care îl intervievez, este că un ziar britanic vrea să scrie un articol despre România, care nu este despre faptul că imigranții le fură joburile britanicilor sau despre cerșetorii romi care își fac dantura gratuit, pe banii NHS. «Iar vestea proastă?», mă întreabă el. Fac o pauză. Că, potrivit unui sondaj Observer, cei mai mulți dintre britanici cred că românii vin în Marea Britanie pentru a le fura joburile și a-și face dantura pe banii NHS“.

Așa își începe Carole articolul în care afirmă că, dintre toate țările din Europa în care britanicilor nu le-ar placea să trăiască, pe primul loc se află România, cu 25%.

Britanicii spun că românii sunt leneși și agresivi, însă mai puțin de 1% dintre aceștia au venit în România în ultimii cinci ani.

Cu toate că britanicii cred că România este țara de unde provin cei mai multi migranți, realitatea stă puțin diferit. Numărul românilor sare puțin de 100.000, în timp ce polonezii sunt 700.000 la număr. În plus, foarte puțini – sub 2.500 – au cerut ajutor social.

Într-o discuţie cu un scriitor irlandez care trăiește la București, Philip O Ceallaigh, acesta a vorbit despre cât de diferită este generația de după anii ’90.

“N-au idee. Ceea ce este minunat. Sunt sănătoși. Nu sunt deloc diferiți de tinerii din vestul Europei, în timp ce părinții lor sunt alte specii, au fost traumatizați de comunism”, a afirmat acesta.

Carole scrie că, după vizita pe care a făcut-o în 1991, când Bucureștiul era dezolant, descurajant și deprimant, orașul arată acum total schimbat. Clădirile sunt renovate, poți merge cu Uber și există chiar și hipsteri.
Te-ar mai putea interesa: