Telefonul tău a intrat la “apă”?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

Telefonul tău a intrat la “apă”?

Cum îl salvezi

Dacă mergi în club, nu îţi ţine niciodată, dar niciodată, telefonul pe masă. Nu se ştie cum dă cineva, din greşeală, peste paharul de băutură şi îţi udă smartphone-ul. Dacă, din nefericire, s-a întâmplat asta, nu trebuie să-l arunci la coş. Ai şanse să îl salvezi. Trebuie însă să actionezi rapid şi cu mare atenţie.

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să scoţi telefonul din “baltă” și să îl închizi din butonul de ON/OFF. Dacă nu mai funcționează butonul, îndepărtează cât mai repede carcasa și acumulatorul, bineințeles dacă există această posibilitate.

Apoi ai două variante. Ori te duci cu el la service, ori încerci să-l rezolvi singur. Dacă alegi a doua variantă, trebuie să te înarmezi cu răbdare şi să dai dovadă de puţină atenţie.

Cu o cârpă puternic absorbantă, care nu lasă scame, șterge carcasa, ecranul și interiorul acestuia. Nu folosi șervețele de hârtie, chiar dacă sunt la îndemână, pentru că lasă cocoloașe care pot afecta mecanismul electronic.

După ce l-ai șters, zguduie telefonul pentru a putea fi eliminate și ultimele picături de apă, iar apoi repetă ștergerea.

Pasul următor este să scoţi toate elementele posibile ale telefonului sau după caz tabletei – carcasă, acumulator, carduri etc.

Abia acum intervine partea cu rabdarea și atenția. Să nu-ți închipui că la un service autorizat fac alte operațiuni. În nici un caz. Cel mult folosesc scule profesionale dar care au același efect.

Cu un feon, încearcă să usuci telefonul cât mai eficient. Ai grijă să nu-l încălzeşti prea tare, pentru că poţi distruge circuitele.

Dupa aceasta operațiune, lasă-l câteva minute şi verifică-l. Dacă mai există urme de umezeală, repetă procedura. Iar apoi porneşte-l. Dacă ai noroc, o să funcţioneze. În cam 60% din cazuri, metoda dă rezultatele scontate.

Mai este o variantă de salvare. Scoate-i toate accesoriile şi pune telefonul într-o pungă de plastic alături de cât mai multe pliculețe de gel de siliciu (silicagel). Le gaseşti in cutiile de pantofi noi.

Siliciul este ideal pentru că absoarbe eficient umezeala. Trebuie însă să-l laşi cel puţin 24 de ore ca să-și facă treaba. Daca n-ai siliciu, poţi să foloseşti şi cristalele din aşternutul pentru pisici (granulele în care îşi fac nevoile).

În orice situaţie, nu încerca să desfaci componentele interne ale telefonului cu ajutorul unor surubelnițe etc. Vei pierde garanția produsului și îl poți defecta serios. Dacă-l usuci eficient şi tot nu merge, încearcă să te duci la service şi să le spui că nu ştii ce s-a întâmplat. Poate ai noroc. Nu uita, șansele să recuperezi device-ul sunt de cel puțin 60%.