Te simți mereu obosit? Uite câțiva factori care pot cauza această stare

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

Te simți mereu obosit? Uite câțiva factori care pot cauza această stare

Oboseala face parte din cursul culturii noastre, existând diferite studii care susțin acest lucru. Totuși, nu lipsa somnului este singurul vinovat pentru acest lucru.

Iată care sunt principalii factori care cauzează oboseala, potrivit experților în sănătate!

  1. Nu dormi suficient de bine!

Nu este vorba doar de cantitatea de somn asimilată, ci și de calitatea acestuia. Dacă vă confruntați cu un somn agitat și întrerupt, iată câteva schimbări pe care le puteți face: încercați să respectați un program consistent de somn, reduceți cofeina și alcoolul, mențineți camera răcoroasă și evitați ecranele înainte de culcare.

  1. Este posibil să suferi de apnee în somn!

Aceasta reprezintă o afecțiune a aparatului respirator, care cauzează respirație superficială sau pauze în respirație, perturbând somnul.

Dacă tu crezi că este posibil să te confrunți cu apneea în somn, cel mai bine este să consulți medicul și acesta îți va oferi recomandări specifice.

  1. Ai un nivel scăzut de fier!

Nivelurile scăzute de fier afectează gradul de oxigen care ajunge la țesuturile tale și le privează de energia de care au nevoie.

Un nivel scăzut de fier este însoțit adesea de anemie, însă nu este obligatoriu.  Alte simptome ale deficitului de fier includ pielea palidă; fragilă și pielea uscată; dureri de cap și amețeli; durere toracică sau dificultăți de respirație; mâini și picioare reci; inflamația sau durerea limbii; pofta neobișnuită pentru gheață sau amidon, a spus Madeline Basler, nutriționist la New York.

Astfel, consumă multe alimente bogate în fier: stridiile, scoicile, carnea de pasăre și carnea roșie; fasole albă, spanac, linte și cereale fortificate.

  1. Suferi de deficit de vitamina B12!

Vitamina B12 este necesară pentru buna funcționare și dezvoltarea creierului, nervilor, celulelor sangvine și altor părți ale corpului.

Sursele alimentare esențiale de vitamina B12 includ peștele, carnea de pasărie, ouăle, laptele.

  1. Consumi prea mult zahăr!

O cantitate prea mare de zahăr poate provoca consecințe nedorite, cum ar fi creșterea în greutate, bolile cronice și, bineînțeles, schimbări bruște ale nivelului de zahăr din sânge, care afectează starea de spirit și nivelul de energie.

Soluția? Încercați să includeți în alimentație mai multe legume și alimente bogate în proteine, cu conținut scăzut de grăsimi și zahăr.

Atenție, carbohidrații nu trebuie excluși definitiv, însă este recomandat să optați pentru cei complecși.

  1. Nu practici suficient sport!

O viață sedentară poate fi cauza oboselii, susțin numeroși specialiști. Inactivitatea fizică ne afectează mușchii și starea emoțională. Astfel, este recomandat să practicăm sport cu regularitate.

  1. Hormonii se află în afara limitelor!

La bărbați, nivelurile scăzute de testosteron pot provoca sentimente de oboseală. De asemenea, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, nivelurile scăzute de cortizol pot duce la oboseală. La femei, nivelurile crescute de estrogen sau progesteronul insuficient pot determina oboseala sau schimbarea bruscă a dispoziție.

Sfat: consultați medicul pentru a stabili dacă aceasta este cauza și pentru a vă oferi un tratament adecvat.
Te-ar mai putea interesa: