STUDIU: Unele alimente influențează starea de fericire

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

STUDIU: Unele alimente influențează starea de fericire

Este un lucru deja știut că consumul de fructe și legume este necesar pentru sănătatea noastră fizică. Însă niciodată nu am luat în calcul cum, spre exemplu, un măr sau un brocoli ne-ar putea influența dispoziția. În acest sens, o nouă cercetare realizată de Universitatea din Warwick, Anglia a descoperit că anumite alimente consumate regulat, pot îmbunătăți starea de fericire în aproximativ 2 ani.

În speranța de a motiva oamenii să facă alegeri alimentare mai sănătoase, cercetătorii au decis să determine dacă creșterea consumului de fructe și legume are vreun efect pozitiv asupra bunăstării psihologice. Mai exact, aceștia au analizat cât de fericiți devin oamenii cu fiecare porție în plus consumată. De reținut este că aceștia au urmărit schimbările privind starea de fericire și satisfacția asupra vieții, în defavoarea schimbărilor privind veniturile sau circumstanțele personale.

Detalii privind desfășurarea studiului

Pentru a-și verifica ipoteza, cercetătorii au analizat datele colectate de la 12.385 de australieni, cu vârste între 15 și 93 de ani. Participanți au răspuns la întrebarea „Incluzând fructele congelate, conservate, uscate și proaspete, în câte zile dintr-o săptămână normală obișnuiți să consumați fructe?”. O întrebare similară a fost adresată și pentru consumul de legume.

Răspunsurile au variat între 0 și 7 zile, iar pentru cei care au răspuns „măcar o zi”, a urmat o întrebare care viza porțiile de fructe și legume consumate într-o zi.

Cercetătorii au remarcat beneficii privind starea de fericire, pentru fiecare porție suplimentară de fructe și legume, dintr-o zi, însă totalul să nu depășească 8 porții.

Potrivit calculelor specialiștilor, beneficiile ar fi vizibile, mai ales în rândul celor care nu consumă deloc sau consumă extrem de puține fructe și legume. În cazul acestora, îmbunătățirile sunt la fel de bune ca și când „te-ai transforma din șomer în angajat”. Deși durata de îmbunătățire privind starea de fericire a fost preconizată că ar fi 24 de luni, autorul studiului consideră că schimbarea poate avea loc și mai devreme.

Chiar dacă e nevoie de cercetări suplimentare pentru a vedea exact ce determină această schimbare, cercetătorii suspectează că ar putea avea de-a face cu acidul folic care poate reduce depresia; carotenul (existent în sfeclă) a fost corelat cu optimismul, în timp ce microorganismele din intestin au fost de asemenea asociate cu starea de fericire.

Mai mult decât atât, potrivit autorului studiului asocierea dintre fructe și legume și starea de fericire pare să funcționeze mai rapid decât asocierea primelor cu starea fizică îmbunătățită. Deci, nu există niciun motiv care să te facă să nu introduci fructele și legumele în dieta ta zilnică.
Te-ar mai putea interesa: