Studiu: ținutul de mână poate sincroniza undele cerebrale, reducând durerea

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

Studiu: ținutul de mână poate sincroniza undele cerebrale, reducând durerea

Luați de mână persoana iubită atunci când simte durere și nu doar respirația și ritmul cardiac se vor sincroniza, ci și modelele undelor cerebrale se vor conecta, potrivit unui studiu publicat recent în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS ).

Studiul, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Colorado Boulder și de la Universitatea din Haifa, a constatat, de asemenea, că, cu cât o persoană simte mai multă empatie față de partenerul în durere, cu atât sincronizarea undelor cerebrale devine mai puternică. Mai mult, durerea dispare pe măsură ce sincronizarea devine mai puternică.

Potrivit echipei de cercetare, „această lucrare ilustrează puterea și importanța atingerii umane”.

Studiul este cel mai recent dintr-un corp de cercetare în creștere, care explorează un fenomen cunoscut sub numele de “sincronizare interpersonală”, în care oamenii oglindesc fiziologic persoanele care le sunt alături. Este primul care se uită la sincronizarea undelor cerebrale în contextul durerii și oferă o perspectivă nouă asupra rolului de cuplare creier-la-creier, care poate juca un rol semnificativ în analgezia indusă de atingere sau atingerea vindecării.

Autorul studiului a ales să cerceteze acest subiect după ce, în timpul nașterii fiicei sale, a descoperit că, atunci când și-a ținut soția de mână, ea a simțit mai puțină durere.

Acesta și colegii săi de la Universitatea din Haifa au recrutat 22 de cupluri heterosexuale, cu vârsta cuprinsă între 23 și 32 de ani, care aveau o relație de cel puțin un an. Cuplurile au fost supuse mai multor analize în diferite scenarii: șederea împreună fără să se atingă; statul împreună ținându-se de mână; și statul în camere separate. Apoi, toate aceste scenarii au fost reproduse, cu diferența că femeia a fost supusă unei dureri ușoare la braț, provocată de căldura în exces.

Simpla prezență reciprocă cu sau fără atingere, a fost asociată cu o sincronizare a undelor cerebrale în banda alpha mu, o lungime de undă asociată cu atenție concentrată. Dacă s-au ținut de mână în timpul sentimentelor de duere, sincronizarea a fost cu atât mai mare.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că atunci când persoanele au simțit durere, dar nu și-au putut atinge partenerul, cuplarea undelor cerebrale s-a diminuat.

Cum ar putea cuplarea activității creierului cu un partener empatic să distrugă durerea?

Mai multe studii sunt necesare pentru a afla, susține echipa decercetare. Totuși, aceasta oferă câteva explicații posibile. Observarea empatică poate face o persoană să se simtă înțeleasă, aceasta, la rândul său – conform studiilor anterioare – ar putea activa mecanisme de ucidere a durerii în creier.

“Atingerea interpersonală poate bloca granițele dintre sine și alții”, au scris cercetătorii.

“Puteți exprima empatie pentru durerea unui partener, dar fără atingere este posibil să nu fie comunicată pe deplin”, a mai declarat autorul studiului.

Sursa: ScienceDaily

 
Te-ar mai putea interesa: