Studiu: Multitaskingul afectează productivitatea

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

Studiu: Multitaskingul afectează productivitatea

Abilitatea de a desfășura 2 activități simultan poate părea un simbol al eficienței – de ce să pierzi timpul desfășurând doar o sarcină, când tu ești capabil să faci două!

Cu toate acestea, potrivit unei cercetări, multitaskingul îngreunează productivitatea. Acest lucru se întâmplă tocmai din cauza timpului pe care oamenii îl irosesc pentru a alterna sarcinile.

Acest lucru este dăunător mai ales atunci când o persoană desfășoară sarcini care sunt complicate sau nefamiliare, în acest caz procesul de comutare durând mult mai mult.

Potrivit The Independent, Cercetătorii de la Universitatea din Michigan au examinat acest efect realizând experimente în care tinerii adulți au realizat o serie de sarcini – cum ar fi rezolvarea problemelor de matematică și identificarea obiectelor geometrice – și comutarea între acestea.

În timpul studiului, publicat în Jurnalul de Psihologie Experimentală: Percepția și performanța umană, cercetătorii Joshua Rubinstein, David Meyer și Jeffrey Evans au identificat două modele-cheie pe care creierul le respectă atunci când face trecerea de la o sarcină la alta: schimbarea obiectivului și activarea regulilor.

În timp ce prima presupune alegerea activă de a trece la o nouă sarcină (de exemplu, „vreau să fac asta în loc de asta”), cea din urmă implică „oprirea” unui set de reguli cognitive pentru a face loc unora noi, adică „dezactivează regulile pentru asta și activează regulile pentru acest lucru”.

Ori de câte ori participanții au alternat sarcinile, cercetătorii au observat costuri semnificative de timp, care au crescut odată cu complexitatea sarcinilor.

Mai mult decât atât o analiză cuprinzătoare a acestor rezultate, i-a determinat pe cercetători să afirme că multitaskingul inhibă eficiența globală.

Cercetările suplimentare, desfășurate pe aceeași temă de către Universitatea Stanford, au susținut aceste constatări, dezvăluind că multitaskerii dispun de o capacitate de atenție mai mică decât cei care preferă să completeze sarcinile pe rând.

După efectuarea unui experiment în care 100 de studenți au dat mai multe teste, cercetătorii au ajuns la concluzia că cei care au încercat să facă testele simultan au fost ușor distrași și au avut un control redus asupra nivelului de atenție, față de cei care au rezolvat testele pe rând.

Mai mult decât atât, un studiu de la Universitatea din Sussex sugerează că multitaskingul ar putea chiar să împiedice funcțiile creierului.

Cercetatorii au analizat scanările tomografice ale persoanelor care au petrecut perioade lungi de timp pe mai multe dispozitive electronice simultan (de exemplu, trimiterea de mesaje text în timp ce se uitau la televizor), ajungând la concluzia că aceștia au o densitate mai mică a materiei gri în creier.

Acest lucru înseamnă un control cognitiv mai mic și riscul de a suferi de atenție scăzută, pe o perioadă mai lungă de timp.

Deci, se pare că tot modelul clasic, în care sarcinile sunt desfășurate pe rând, dă mai mult randament.
Te-ar mai putea interesa: