STUDIU: Mâncatul la ore nepotrivite are efecte nedorite

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

STUDIU: Mâncatul la ore nepotrivite are efecte nedorite

Opiniile cercetătorilor privind efectele mâncatului la ore nepotrivite sunt împărțite. Privind această problemă, cel mai nou studiu susține că mâncatul la ore nepotrivite are într-adevăr efecte nedorite asupra organismului.

Potrivit ScienceDaily, un nou sistem de hrănire de înaltă precizie pentru șoarecii de laborator consolidează ideea potrivit căreia ora la care consumăm alimentele în timpul zilei este mai importantă pentru scăderea în greutate decât cantitatea de calorii ingerate.

Șoarecii cu un plan redus de calorii care au mâncat doar în timpul ciclului lor normal activ de hrănire, au fost singurii dintre cele cinci grupuri de șoareci care au pierdut în greutate, în ciuda consumării aceleiași cantități de calorii ca un alt grup care a fost însă hrănit în timpul lor de odihnă. Acestea sunt rezultatele studiului desfășurat de Centrul Medical UT Southwestern.

Tradus în comportamentul uman, acest rezultate susțin că dieta va da roade doar dacă caloriile sunt consumate în timpul zilei, atunci când suntem treji și activi. De asemenea, cercetătorii subliniază că deși mâncăm un număr scăzut de calorii, dacă acestea sunt consumate la ore nepotrivite, noaptea, dieta nu va da randament.

Pe lângă faptul că este strâns relaționată cu greutatea corporală, oamenii de știință cred că ora la care alimentele sunt consumate afectează ritmurile circadiene și poate fi calea prin care obiceiurile alimentare pot influența durata de viață. Studiul a consolidat această idee prin testarea ciclurilor zi/noapte ale șoarecilor, sub influența unor programe de alimentație diferite.

Astfel, două grupe de șoareci au fost hrănite în timpul ciclurilor normale lumină/întuneric – o grupă a consumat cu 30%  mai puține calorii, iar cealaltă grupă a avut acces nelimitat la alimente. Indiferent de grupă, s-a constatat că șoarecii au întâmpinat probleme de somn noaptea, existând posibilitatea ca aceștia să se confrunte cu o privare cronică de somn.

Acesta este un factor important de luat în calcul pentru viitoarele cercetări, mai ales dacă ne gândim că majoritatea studiilor privind reducerea caloriilor, au practicat doar hrănirea în timpul zilei.

Astfel, în cazul cercetărilor care vizează reducerea aportului de calorii, dar nu iau în calcul ora la care are loc administrarea alimentelor, există posibilitatea ca rezultatele să fie denaturate de factori ascunși, cum ar fi lipsa somnului și ritmurile circadiene desincronizate.
Te-ar mai putea interesa: