STUDIU: Lenea e contagioasă

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

STUDIU: Lenea e contagioasă

Timpul de atingere a obiectivelor și de îndeplinire a taskurilor, în general, diferă de la o persoană la alta. Și totuși, potrivit unui studiu recent, acest interval de timp este influențat și de personalitățile persoanelor din jur. De fapt, mai concret spus, comportamentul persoanelor din jur poate influența trăsături cum ar fi lenea, nerăbdarea sau prudența – chiar dacă de cele mai multe ori nu suntem conștienți de acest lucru.

Autorul acestui studiu este cercetătorul francez Jean Daunizeau, iar acesta consideră că rezultatele obținute sunt cu adevărat notabile, mai ales dacă ținem cont că aceste 3 trăsături sunt considerate a fi unice printre indivizi.

Ce a presupus acest studiu

În cadrul acestei cercetări, Daunizeau și colegii săi au cerut celor 56 de participanți să ia o serie de decizii care implică riscuri, întârzieri sau efort.

Astfel, aceștia au întrebat persoanele participante următoarele:

  • Ce ar alege între participarea la o loterie cu o șansă de 90% de a câștiga o recompensă mai mică și participarea la o loterie la care ar avea doar 10% șanse să câștige o recompensă mult mai mare.
  • Ce ar alege între o recompensă mică pe care ar putea să o obțină în câteva zile și o recompensă mai mare pe care ar putea să o obțină de-abia în câteva luni.
  • Ce ar alege între realizarea un sarcini dificile (ce presupune efort fizic), pentru un câștig mare și realizarea unei sarcini mai ușoare, pentru un câștig mai mic.

De asemenea, participanții au fost rugați să prezică modul în care alte persoane ar aborda aceleași scenarii. După ce acestora li s-au arătat răspunsurile altor „participanți” (care erau de fapt niște algoritmi computerizați), cei 56 de participanți au fost rugați să ia încă o dată decizii pe baza contextelor deja menționate.

Concluziile studiului. Ce-i cu lenea?

Astfel, cercetătorii au constatat că a doua rundă de scenarii semăna izbitor de mult cu răspunsurile „participanților” fictivi. Tot potrivit acestora, persoanele implicate în cercetare, au fost în cea mai mare parte inconștiente de aceste asemănări.

Deci, concluzia la care au ajuns este că aceste schimbări de atitudine subconștiente s-ar putea enumera printre numeroșii factori care contribuie la alinierea naturală a comportamentelor umane colective. Referiri la acest fenomen au mai fost făcute sub denumirea de „mentalitate de turmă”.

Deci într-un grup, dacă trăsătura majoritară e lenea, potrivit acestui studiu, aceasta va fi împrumutată de toți membrii grupului, fără ca măcar aceștia să-și dea seama.

Următoarea întrebare pe care cercetătorii și-o pun este cum ar acționa oamenii dacă ar deveni conștienți de aceste schimbări de atitudine. De exemplu: dacă șeful tău leneș te răsplătește pentru că ai investit mai mult efort în munca ta, ce reacție vei avea? Vei deveni mai leneș sau vei continua să-ți menții ritmul alert? Totodată, Dauzineau subliniază: „Dacă cineva te face să realizezi că imiți atitudinea șefului tău leneș?”.

Cu siguranță cercetările în această direcție trebuie aprofundate. Bineînțeles că nu avem cum să eliminăm definitv din viața noastră persoanele cu trăsături de caracter mai puțin bune, cum ar fi lenea în exces, însă Dauzineau ne recomandă să fim cu băgare de seamă și să încercăm să împrumutăm doar părțile bune ale persoanelor din jur.

P.S.: Pentru că e weekend, ne permitem să fim contagiați și cu puțină lene.
Te-ar mai putea interesa: