STUDIU: Cuplurile care consumă alcool împreună sunt mai fericite

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

STUDIU: Cuplurile care consumă alcool împreună sunt mai fericite

Orice cuplu își dorește să găsească cheia fericirii veșnice. Respectul reciproc, comunicarea, obiectivele comune sunt doar câteva dintre aspectele care contribuie la acest lucru. Însă ce altceva mai putem face pentru a stimula fericirea într-un cuplu? Ei bine, potrivit unor studii, consumul de alcool  împreună poate face cuplurile mai fericite.

O cercetare recentă, realizată de Universitatea din Michigan, a descoperit că acele cupluri care consumă alcool împreună sunt mai fericite decât cuplurile în care doar unul dintre parteneri consumă alcool. Astfel, se pare că obiceiul de a consuma alcool este o metodă care consolidează relația de cuplu.

Detalii despre studiu

Cercetarea a presupus analiza unor date provenite dintr-un studiu de 10 ani care a implicat 2.767 de cupluri căsătorite, de peste 50 de ani, din SUA. Cuplurile supuse analizei erau căsătorite de peste 33 de ani, iar două treimi dintre acestea se aflau la prima căsătorie.

Interviurile și chestionarele cu privire la calitatea relației lor au fost realizate o dată la doi ani, incluzând întrebări despre modul în care era partenerul (prea critic sau exigent), despre cât de mult sprijin își ofereau partenerii reciproc în momente de cumpănă și despre cât iritanții și agasanții erau soții/soțiile lor. Totodată, aceștia au fost întrebați despre obiceiurile de consum de alcool – dacă au consumat, cât de des au consumat și, mai ales, cantitatea consumată.

Rezultatele studiului privind fericirea în cuplu

Rezultatele studiului au descoperit că în mai mult de jumătate dintre cuplurile implicate în cercetare ambii parteneri consumă alcool, bărbații fiind totuși mai predispuși la consumul de alcool decât soțiile lor.

Interesant este faptul că gradul de nefericire în relație a fost mai ridcat în cazurile în care femeile erau consumatoare de alcool și bărbații nu.

Totuși, alcoolul nu a fost un indicator prea influent asupra (ne)fericirii unui cuplu. Excepție fac cazurile în care unul dintre parteneri suferă de o dependență de alcool, această situație aducând diverse probleme în orice cuplu.

Totodată, studiul a subliniat modul în care partenerii se influențează reciproc privind consumul de alcool, în acele situații când partenerii petrec timp îndelungat împreună, cum ar fi cazul vacanțelor. Se pare că obiceiul consumului de alcool se „împrumută” atunci când partenerii petrec timp mult împreună.

Pe lângă asta, experții menționează că obiceiul de a consuma alcool împreună cu partenerul (moderat, desigur) este benefic pentru cuplu, contribuind la un sentiment de unitate, amuzament și comuniune într-o relație.

Astfel, cuplurile care împărtășesc același obicei cu privire la consumul de băuturi alcoolice au o relație mai fericită și mai de succes. În ciuda acestor rezultate, specialiștii subliniază că persoanele nu ar trebui să își schimbe obiceiurile de consum în speranța că relația cu partenerul se va îmbunătăți.

Pe lângă acest lucru, autorului studiului Dr. Kira Birditt menționează că nu poate da o explicație concretă pentru aceste rezultate, dar consideră că poate fi vorba despre faptul că persoanele care desfășoară mai multe activități împreună, în timpul liber, au o relație mai fericită (aici fiind inclus și obiceiul consumului de băuturi alcoolice).

Deci, dacă vrei ca relația ta să nu se deterioreze, petrece cât mai mult timp liber cu partenerul, desfășurați activități comune, iar asta poate însemna uneori să savurați un pahar de vin roșu și să vă bucurați pur și simplu unul de compania celuilalt.

 
Te-ar mai putea interesa: