STUDIU: Cum e percepută infidelitatea din social media?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

STUDIU: Cum e percepută infidelitatea din social media?

Tu pui la suflet infidelitatea din social media? Michael Dunn și Gemma Billett de la Universitatea Cardiff Metropolitan din Marea Britanie, au investigat modul în care se manifestă gelozia între sexe atunci când oamenii găsesc mesaje compromițătoare pe conturile de social media ale partenerilor.

Rezultatele au descoperit că atunci când bărbații și femeile găsesc mesaje pe social media, care să indice faptul că partenerul îi înșeală, aceștia manifestă același comportament de gelozie ca în situația în care aceste dovezi ar fi offline.

Detalii despre studiu

În cadrul studiului au participat 21 de studenți și 23 de studente. Acestora li s-a prezentat diverse contexte imaginare, în format de mesaj pe Facebook, care susțineau că partenerii lor au fost infideli din punct de vedere emoțional sau sexual. Câteva dintre mesajele-exemplu sunt următoarele: „Trebuie să fii sufletul meu pereche. Mă simt atât de conectat de tine, chiar dacă încă nu am făcut sex.” (infidelitate emoțională) sau „Am avut cea mai tare aventură cu tine. Noaptea trecută am experimentat un sex magnific alături de tine”. (infidelitate sexuală)

Acest gen de mesaje au fost trimise de către partenerii participanților la studiu sau de către altcineva. Participanții au trebuit să evalueze modul în care s-ar fi simțit dacă ar fi citit astfel de mesaje pe contul de Facebook al partenerilor, fără să aibă permisiunea acestora.

Mesajele din social media, motiv de gelozie?

Rezultatele au arătat că bărbații s-au simțit mai deranjați atunci când mesajele în cauză, din social media, indicau o infidelitate sexuală, decât una emoțională. Totodată, femeile participante la studiu s-au arătat cu mult mai deranjate atunci când un astfel de mesaj fusese trimis și compus de o potențială rivală și nu de propriul partener. La bărbați, în cazul menționat, lucrurile stau exact invers, aceștia declarând că ar fi fost mult mai supărați dacă mesajul ar fi fost trimis de propria parteneră. Indiferent de conținutul mesajului, rezultatele au arătat că toate femeile au fost mult mai supărate decât bărbații, atunci când s-au gândit cum ar fi să descopere în social media, un mesaj relaționat cu infidelitatea partenerului.

Bazându-se pe aceste rezultate, studiul sprijină teoriile derivate care susțin că există diferențe în ceea ce privește cauza declanșării geloziei între bărbați și femei și modul în care aceștia direcționează ulterior astfel de sentimente spre partenerul care a înșelat sau potențialul rival/amant.

Potrivit cercetărilor, este important să înțelegem mecanismele care stau la baza geloziei și rolul pe care acestea îl joacă în epoca digitală. Infidelitatea reală sau pur și simplu suspectarea acesteia, care generează adesea gelozie emoțională sau sexuală, este de foarte multe ori motiv pentru abuzul domestic și violență.
Te-ar mai putea interesa: