Studiu: consumul regulat de cafea te ajută să trăiești mai mult

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...
comments

Studiu: consumul regulat de cafea te ajută să trăiești mai mult

Un nou studiu publicat în revista Circulation a descoperit că persoanele care consumă în mod regulat cafea – mai puțin de 5 cești/zi – au un risc mai scăzut de a muri timpuriu, cauzele fiind diverse în acest sens, anunță time.com.

Desigur că acest lucru nu trebuie interpretat cum că, pentru o viață longevivă, este necesar consumul regulat de cafea. Totuși, cercetătorii au descoperit că consumul regulat de cafea scade riscul morții provocate de boli de inimă, diabet, probleme ale creierului sau sinucidere.

Studiile desfășurate în acest sens dezvăluie doar o asociere, însă nu pot confirma cu exactitate dacă cafeaua este direct responsabilă pentru reducerea morții timpurii, provocată de aceste cauze. Totodată, cercetătorii au raportat că mulți compuși existenți în cafea ajută la o mai mică rezistență la insulină sau inflamație, aceste proprietăți observându-se printr-o stare de sănătate mai bună.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au analizat mai multe grupuri de oameni, în total 208.500. Aceștia au întrebat participanții la diversele studiile despre obiceiurile privind consumul de cafea, la fiecare 4 ani, timp de 3 decenii. Astfel, rezultatele au arătat că asocierea între consumul regulat de cafea și un risc mai mic de deces este și mai pronunțată în rândul persoanelor care nu au fumat niciodată.

Deși cercetătorii nu consideră aceste rezultate de necontestat, ei afirmă că subiectul merită explorat în profunzime. Tema chiar merită cercetată mult mai atent, mai ales că riscul scăzut al mortalității s-a înregistrat atât în cazul persoanelor care consumă cafea normală, cât și decafeinizată. Deci, potrivit acestui rezultat, se pare că alți compuși din cafea ar provoca asocierea între consumul regulat de cafea pe termen lung și riscul scăzut mortalității.

Dacă studiile mai vechi despre cafea, realizate prin anii ’70-’80, au asociat această băutură cu riscul apariției unor boli, în prezent se pare că cercetătorii „reabilitează” imaginea cafelei, atribuind consumului acesteia numeroase beneficii. Potrivit cercetătorilor, singurul indice care face diferența între efectele pozitive și cele negative ale cafelei este frecvența de consum. Astfel, atât timp cât nu facem exces și consumăm cafea cu moderație, aceasta poate fi încorporată fără probleme într-un stil de viață sănătos.
Te-ar mai putea interesa: