STUDIU: Consumul de alcool îmbunătățește memoria

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

STUDIU: Consumul de alcool îmbunătățește memoria

Potrivit unei cercetări recente, consumul de alcool îmbunătățește memoria privind informațiile învățate înaintea începerii episoadelor de băut.

Într-un studiu desfășurat de Universitatea din Exeter, 88 de participanți – consumatori de alcool în scop social – au primit ca task învățarea unor cuvinte. Ulterior, participanții au fost împărțiți în două grupe aleatorii, fiind rugați să consume cât alcool doresc (media a fost 4 unități) sau să nu bea deloc, după preferințe.

A doua zi li s-a dat aceeași sarcină ca în ziua precedentă. Constatările au arătat că acele persoane care au consumat alcool, și-au amintit mai mult din ceea ce învățaseră cu o zi înainte.

Deși s-a constatat acest beneficiu temporar al consumului de alcool, cercetătorii țin să menționeze că trebuie să luăm în considerare și efectele negative ale consumului excesiv de alcool, atât asupra memoriei și sănătății mentale, cât și asupra sănătății fizice.

Potrivit cercetătorului Celia Morgan de la Universitatea din Exeter, rezultatele studiului au arătat că memoria a fost cu atât mai îmbunătățită, cu cât consumul de alcool fusese mai mare. Totodată, aceasta a mai declarat: „Cauzele acestui efect nu sunt pe deplin înțelese, dar explicația principală ar fi că alcoolul blochează învățarea de noi informații și, prin urmare, creierul are mai multe resurse disponibile pentru a fixa informațiile recent învățate în memoria pe termen lung.”

Teoria este că hipocampul – zona creierului cu adevărat importantă pentru memorie – trece la „consolidarea” amintirilor, transferând informațiile din memoria pe termen scurt, în cea pe termen lung.”

Acest efect observat de cercetători mai fusese demonstrat și anterior în condiții de laborator, însă acesta reprezintă primul studiu care testează efectul într-un cadru natural, cu oameni care beau alcool în propriile case.

Pe lângă această primă sarcină, a mai existat încă una pentru participanții la acest studiu. Aceasta presupunea privirea unor imagini pe un ecran. Taskul a fost desfășurat, imediat ce participanții au consumat alcool și încă o dată în ziua următoare. Rezultatele nu au semnalat diferențe semnificative în performanța memoriei, după consumul de alcool.

În cadrul studiului au participat 31 de bărbați și 57 de femei, cu vârste cuprinse între 18 și 53 de ani.
Te-ar mai putea interesa: