Studiu: Cititul ne ajută să trăim mai mult

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...
comments

Studiu: Cititul ne ajută să trăim mai mult

Un studiu recent, desfășurat de Yale University a descoperit asocierea impresionantă dintre lectură și durata de viață. Astfel, cititul regulat de cărți ne ajută să trăim mai mult cu 2 ani.

În cadrul acestui studiu, cercetătorii au evaluat date de la 3.635 de americani de peste 50 de ani. Respondenții au fost împărțiți astfel: cei care citeau cel puțin 3.5 ore/săptămână, cei care citeau până la 3.5 ore/săptămână și cei care nu citeau deloc.

Cercetătorii au descoperit că acele persoane care au citit cel puțin 3.5 ore/săptămână, au fost cu 23% mai puțin predispuse morții în următorii 12 ani, în timp ce acele persoane care au citit maxim 3.5 ore/săptămână, au fost cu 17% mai puțin predispuse morții în aceeași perioadă.

Coautorul studiului Becca R. Levy, profesor de epidemologie la Yale University, a declarat pentru New York Times că „persoanele care acordă lecturii măcar o jumătate de oră zilnic, au un avantaj semnificativ de supraviețuire, comparativ cu persoanele care nu citesc deloc.”

Alte beneficii ale cititului

Pe lângă prelungirea duratei de viață, cititul de cărți are și alte beneficii. Astfel, cercetătorii au descoperit că persoanele care citesc cărți regulat au abilități cognitive mai bine conturate. Printre acestea se numără capacitatea de a ne aminti lucruri sau de a număra înapoi.

Cu toate acestea, cititul revistelor nu are aceleași efecte pozitive precum cititul cărților. Excepție face cazul în care cititul revistelor ocupă 7 ore din timpul săptămânal al unei persoane. În acest caz, s-a înregistrat o reducere a mortalității cu 11%.

Privind asocierea dintre citit și longevitate, specialiștii nu dețin o explicație plauzibilă. Totuși, există numeroase studii realizate de-a lungul timpului care au demonstrat că oamenii care citesc cărți au tendința de a fi mai sănătoși, mai bogați și mai bine educați. Deci, aceste beneficii, ar contribui într-un final la o durată de viață mai lungă.

Un alt studiu desfășurat în privința cititului, din Marea Britanie, a descoperit că adulții care au citit măcar 20 de minute /săptămână s-au simțit mai satisfăcuți cu propriul stil de viață. La acest studiu au participat adulți britanici, atât dintre cei care practică cititul, cât și dintre cei care nu citesc.

La polul opus, persoanele care nu citesc au fost cu 28% mai predispuse de a avea sentimente de depresie, comparativ cu persoanele care citesc regulat, de plăcere. Totodată, 1 din 5 persoane a declarat că cititul este util pentru a face față sentimentului de singurătate.

Deci, spor la citit! Pe lângă experiențele savuroase trăite prin intermediul lecturii, cititul îmbunătățește stilul de viață, stimulând longevitatea. Cel puțin asta arată studiile! 🙂