Studiu: Ceaiul negru la fel de eficient ca cel verde, pentru pierderea în greutate

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

Studiu: Ceaiul negru la fel de eficient ca cel verde, pentru pierderea în greutate

Obezitatea este o afecțiune din ce în ce mai întâlnită pe întreaga Planetă, astfel că orice descoperire privind pierderea în greutate, este așteptată cu sufletul la gură. Un nou studiu ne arată cum ceaiul negru este eficient în această direcție.

Deși mulți dintre noi preferă gustul ceaiului negru, în defavoarea celui verde, atunci când vine vorba de beneficiile asupra sănătății, ceaiul negru rămâne deseori în umbră.

Totuși, potrivit un studiu recent, ceaiul negru nu ar trebui deloc ignorat, întrucât se pare că acesta este la fel de eficient ca ceaiul verde în lupta cu kilogramele, doar că modul de acțiune al acestuia este puțin mai diferit.

Iată cum funcționează!

Atât ceaiul negru, cât și cel verde conțin polifenoli. Aceștia sunt antioxidanți care protejează structurile celulare – cum ar fi ADN-ul și membranele celulare – împotriva deteriorării cauzate de radicalii liberi.

Polifenolii din ceaiul verde sunt suficient de mici pentru a fi absorbiți în sânge și în țesuturile corpului. Potrivit studiilor desfășurate până în prezent, aceștia pot modifica metabolismul energetic al ficatului, într-un mod care stimulează pierderea în greutate.

Potrivit autorului studiului californian recent desfășurat, ceaiul negru funcționează în următorul mod: „Noile noastre descoperiri sugerează că ceaiul negru, printr-un mecanism specific prin microbiomul intestinal, poate contribui de asemenea la o stare mai bună de sănătate și la pierderea în greutate, în rândul oamenilor.”

Ceaiul negru versus Ceaiul verde

Echipa a ajuns la concluziile sale, studiind 4 grupe de șoareci. Fiecare grup a urmat câte o dietă pentru o perioadă de 4 săptămâni: o dietă bogată în grăsimi și în zahăr; o dietă bogată în grăsimi și în zahăr, suplimentată cu extract de ceai verde; o dietă bogată în grăsimi și în zahăr, suplimentată cu extract de ceai negru; o dietă cu un conținut scăzut de grăsimi și zahăr.

Cercetătorii au colectat probe de țesut hepatic de la rozătoare pentru a măsura depozitele de grăsimi și au colectat, de asemenea, mostre din intestinul gros, ceea ce le-a permis să evalueze diversitatea bacteriană.

La sfârșitul celor 4 săptămâni, cercetătorii au descoperit că șoarecii din grupele cu ceai verde, cât și cei din grupele cu ceai negru au pierdut în greutate, greutatea lor devenind comparabilă cu cea a șoarecilor care au avut o dietă săracă în grăsimi și zahăr.

De asemenea, studiul a descoperit că ambele grupuri de șoareci care au consumat ceai, au înregistrat creșteri ale bacteriilor intestinale asociate cu o masă corporală fără grăsime și un procent scăzut al bacteriilor intestinale asociate cu obezitatea.

Încă un motiv să optezi pentru ceaiul negru

Pe parcursul cercetării, specialiștii au constatat că atât ceaiul verde, cât și cel negru au afectat metabolismul hepatic al rozătoarelor în moduri diferite.

Autorul studiului explică faptul că moleculele mai mici de ceai verde sunt absorbite mai ușor, ceea ce înseamnă că ele pot ajunge direct la ficat pentru a afecta metabolismul energetic.

Spre deosebire de acestea, moleculele de ceai negru sunt prea mari pentru a fi absorbite în acest fel. În schimb, ele rămân în intestin, unde stimulează creșterea bacteriilor intestinale „prietenoase” și formează metaboliți care ajută la controlul metabolismului energetic al ficatului.

S-a constatat, de asemenea, că grupul de șoareci care a consumat ceai negru, a avut niveluri mai ridicate de bacterii numite Pseudobutyrivibrio. Specialiștii consideră că aceste bacterii ar putea juca un rol în diferitele efecte ale ceaiului verde și negru asupra metabolismului energetic.

Concluzia generală a specialiștilor este că ceaiul negru ar putea fi la fel de eficient ca cel verde, privind scăderea în greutate. Mai mult decât atât, și ceaiul negru, și cel verde sunt considerate prebiotice – substanțe care induc creșterea de microorganisme bune, care contribuie la bunăstarea unei persoane.

Sursa: www.medicalnewstoday.com
Te-ar mai putea interesa: