Statul prea mult pe scaun ne îmbătrânește cu 8 ani

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...
comments

Statul prea mult pe scaun ne îmbătrânește cu 8 ani

Statul prea mult pe scaun în timpul unei zile a fost asociat cu o serie de boli, de la obezitate, până la probleme cardiace și diabet și chiar moarte timpurie.

Cauzele acestor probleme nu sunt greu de identificat: inactivitatea poate contribui la creșterea în greutate care, la rândul său, este un factor de risc pentru infarct miocardic, accident vascular cerebral, hipertensiune arterială și un nivel ridicat de zahăr în sânge.

Mai presus de toate, statul prea mult pe scaun are erfecte negative asupra celulelor la nivel biologic, potrivit unui raport recent publicat de American Journal of Epidemiology.

În acest nou studiu realizat, specialiștii au urmărit impactul statului prea mult pe scaun asupra cromozomilor. Cercetătorii au analizat probe de sânge de la aproximativ 1500 de femei mai în vârstă, concentrându-se pe telomeri (capetele cromozomilor).

Studiile anterioare au descoperit că pe măsură ce celulele se divid și îmbătrânesc, acestea pierd bucăți de telomeri. Astfel, lungimea acestei regiuni poate fi un indicator al vârstei unei celule. Cercetătorii au analizat lungimea telomerilor de la femeile care fac sport comparativ cu femeile care nu fac mișcare, pentru a vedea dacă practicarea de sport influențează procesul de îmbătrânire.

Analizând atent rezultatele, cercetătorii au observat unele caracteristici în cazul femeilor care nu au făcut măcar 30 de minute/zi sport. Astfel, dintre femeile care nu au făcut sport măcar o jumătate de oră pe zi, acelea care petreceau foarte mult timp stând pe scaun (10 ore și peste) au avut telomeri mai scurți decât acelea care petreaceau mai puțin timp stând pe scaun zilnic, deși nu practicau sport. Această diferență a fost cuantificată de specialiști în 8 ani de îmbătrânire. Mai exact, femeile inactive care au petrecut mai mult de 10 ore stând pe scaun zilnic au fost cu 8 ani mai bătrâne din punct de vedere biologic decât femeile inactive dar care stăteau o perioadă mai scurtă pe scaun.

Privind femeile care au făcut sport minim 30 minute/zi, în acest caz nu a fost găsită nicio asociere între lungimea telomerilor și statul prea mult pe scaun zilnic. Deci, acest rezultat sugerează că practicarea de sport regulat poate contracara scurtarea telomerilor care apare odată cu înaintarea în vârstă chiar și în cazul persoanelor care petrec mult timp stând pe scaun.

Deși studiul nu a reușit să depisteze și cantitatea de sport necesară pentru a contracara efectele negative ale statului în exces pe scaun, este suficient să reținem 2 lucruri:

  1. Statul prea mult pe scaun zilnic (mai mult de 10 ore) accelerează procesul de îmbătrânire.
  2. Sportul practicat regulat combate procesul de îmbătrânire provocat de statul în exces pe scaun.

Deci, faceți cât mai multă mișcare, dragii noștri!
Te-ar mai putea interesa: