Simți că telefonul mobil te controlează? Uite soluția oferită de specialiști!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

Simți că telefonul mobil te controlează? Uite soluția oferită de specialiști!

Ești stresat de fiecare dată când nu butonezi telefonul mobil? Sau atunci când constați că nu mai ai baterie și nu ai la-ndemână un încărcător? Este posibil să suferi de nomofobie.

Aceasta fobie „no mobile phone” este un termen utilizat de specialiști pentru a descrie teama pe care persoanele o simt la gândul de a nu mai avea la-ndemână propriul smartphone.

Cercetătorii afirmă că această afecțiune face din ce în ce mai multe victime, întrucât telefonul mobil a căpătat o semnificație intensă printre utilizatori.

Ce reprezintă telefonul mobil pentru utilizatori?

Dar de ce sunt telefoanele mobile atât de importante pentru noi, pentru identitatea noastră? Acestea au ajuns să fie percepute ca bunuri personale extrem de importante pentru noi. Astfel, telefonul mobil nu mai reprezintă un simplu instrument care ne ajută să desfășurăm diferite sarcini… acesta capătă o valoare sentimentală, fiind „carcasa” care stochează poze, clipuri, mesaje personale, deci amintiri frumoase pentru proprietarul său.

De-asta suntem mereu atenți să nu ne „moară” bateria pentru că, nu-i așa, cum ne-am mai petrece noi timpul liber? În astfel de condiții, cu o multitudine de funcții, telefonul mobil s-a transformat într-o extensie a personalității fiecăruia dintre noi.

Deci, din cauza atașamentului pe care fiecare dintre noi îl dezvoltă pentru propriul telefon mobil, suntem tot mai predispuși la nomofobie.

În ciuda acestui loc de seamă pe care telefonul mobil a ajuns să-l ocupe în viețile noastre, este important să rămânem conștienți de pericolele la care ne expunem prin utilizarea în exces a acestuia.

Detoxifierea digitală

Cei care se confruntă cu nomofobia, pot încerca terapia prin expunere. Aceasta este o metodă comună pentru tratarea tulburărilor de anxietate, în cadrul său pacientul fiind expus la lucrurile de care se teme.

În acest caz, tratamentul constă în renunțarea periodică la a mai utiliza tehnologia. În acest mod, pacienții vor învăța să controleze teama și să se simtă confortabil în perioadele de deconectare.

Potrivit World Economic Forum, această idee de detoxifiere digitală deja câștigă teren printre utilizatorii de internet.  Spre exemplu, pe parcursul anului trecut, în Marea Britanie, mai mult de o treime dintre utilizatorii de internet au făcut o detoxifiere digitală la un moment dat.