Săptămâna trecută în ochii turiștilor

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

Săptămâna trecută în ochii turiștilor

După drama din #Colectiv, ne-am întrebat dacă cluburile şi restaurantele din Centrul Vechi nu reprezintă oare o capcană în caz de incendiu. Câteva dintre ele s-au închis între timp, iar altele, cele mai multe, şi-au luat măsurile normale de securitate. Cum impresia noastră despre Centrul Vechi este clar influenţată de ce s-a întâmplat la Colectiv, am încercat să vedem ce părere au străinii care vizitează acest loc.

“Problema nu se pune dacă este bine să funcţioneze sau nu astfel de cluburi în clădiri vechi. Şi la noi, în Londra, sunt o mulțime”, spune James, un englez de 32 de ani venit la Bucureşti cu serviciul la o multinaţională. “Astfel de zone de distracţie există în toată lumea. Am auzit de drama de la Bucureşti şi mă miră că au fost cluburi care au funcționat fără măsuri de siguranţă”, a mai spus acesta.

“La noi nu îţi dă nimeni autorizaţie să deschizi o afacere, de orice natură, dacă nu ai măsuri de siguranţă. Cum să chemi lumea la tine în bar şi să nu ai un extinctor? E ca şi cum n-ai avea curent sau gaze”, ne-a spus şi Agneta Mladinsky, o poloneză aflată în vizită la Bucureşti la o rudă.

“Am fost prin mai multe cluburi de la voi, de aici, din Centrul Vechi, şi nu am sesizat nicio problemă. Aveţi o ofertă excelentă de distracţie, de la restaurante la baruri, ar fi păcat să dispară. Trebuie ca autortăţile şi cei care conduc aceste localuri să lucreze împreună şi să ia măsurile necesare. Toate marile oraşe au centre vechi de distracţie, şi toate funcţionează în locuri similare, clădiri vechi, spaţii mici, subsoluri. Ar fi păcat să se închidă totul”, ne-a spus şi Boris, un neamţ din Munchen, venit la Bucureşti împreună cu doi colegi, pentru un schimb de experienţă la o firmă.

De ce în Praga, Roma sau în Berlin, astfel de cluburi funcţionează fără probleme, iar la noi sunt blamate? “Este normal ca după drama asta fără limite prin care aţi trecut, să existe o percepţie denaturată asupra lucrurilor. Oamenii se tem de absolut orice. Uitaţi-vă în Paris, după atentate. Doar zgomotul făcut de o petardă face ca oamenii să-şi iasă din minţi de teamă. Am văzut asta aseară la televizor. Panica funcţionează peste tot însă este de datoria celor implicaţi, patroni şi autorităţi, să iasă cu un mesaj de siguranţă, să prezinte realitatea, să infirme zvonurile. Cu cât se amână mai mult acest lucru, cu atât se va crea o adevărată paranoia”, ne-a mai spus James.