Şaormeria SF: A apărut bucătarul robot!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

Şaormeria SF: A apărut bucătarul robot!

Peste numai câţiva ani, atunci când vom merge să comandăm o şaorma cu de toate în Centrul Vechi, o să fim întâmpinaţi, cel mai probabil, de un robot care o să taie carnea şi o să pună în lipie în câteva secunde! Sună SF însă are şanse mari să devină realitate.

Compania britanică Shadow Robot a dezvoltat un robot capabil să gătească la nivel profesional. Promovat drept primul automat de bucătărie din lume, robotul are două mâini complet articulate, care reproduc fidel mişcările unui bucătar, asta pe baza unor programe bine definite.

În cadrul testelor făcute de celebrul chef Tim Anderson, acesta a fost monitorizat de robot, cu ajutorul unei camere video, iar apoi cyber-bucătarul a redat în mod fidel, în numai câteva minute, reţeta preparată de acesta.

Dezvoltatorii robotului-bucătar spun că acesta este capabil să reproducă fidel mişcările umane, pregătind delicatese cu stele Michelin, cu toată îndemânarea şi flerul unui maestru bucătar.

Avem ceva rezerve din acest punct de vedere. Nu de alta, cea mai bună mâncare este cea care o guşti, la care îi mai pui puţine condimente, care o vezi cu ochii tăi cât e de consistentă etc. Bucătăria asta mecanică n-are cum să înlocuiască arta gastronomică.

Cu siguranţă, însă, că roboţii îşi vor găsi locul în fast-food-uri, acolo unde nu e mare filozofie să prepari sandwich-uri, hamburgeri, cartofi prăjiţi etc.

Shadow Robot afirmă că vrea ca, în următorii doi ani, să producă pe scară largă cyber-bucătarii şi că aceştia vor fi destul de ieftini încât să fie cumpăraţi de orice tavernă.