20 mai: Noaptea Europeană a Muzeelor. Uite ce evenimente speciale au loc!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...
comments

20 mai: Noaptea Europeană a Muzeelor. Uite ce evenimente speciale au loc!

Noaptea Europeană a Muzeelor desfășoară anul acesta cea de-a 13-a ediție, reprezentând un eveniment european de succes, desfăşurat la nivel internaţional. Inițiativa în acest sens aparține  Ministerului Culturii şi Comunicării din Franţa, fiind patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor.

Astfel, mii de muzee și instituții culturale din 30 de țări se alătură acestei inițiative an de an. Anul acesta, Noaptea Europeană a Muzeelor este sărbătorită pe 20 mai, incluzând 3000 de muzee din toată Europa.

Printre țările partenere, așa cum deja știți, se află și România, iar în cadrul acestei ediții vor participa 145 de muzee și organizații partenere, din 45 de orașe din toată țara.

Noaptea Europeană a Muzeelor 2017 la București

În capitală vor fi deschise 49 de muzee și organizații partenere, care vor putea fi vizitatea gratuit pe data de 20 mai.

De asemenea, organizatorii dau o veste bună tuturor cei dornici de explorare. Astfel, aplicația Questo va face trasee tematice de Noaptea Europeană a Muzeelor, iar Uber va oferi curse gratuite, în limita a 25 de lei.

Câteva dintre muzeele și organizațiile ce pot fi vizitate în cadrul acestei ediții

Casa Experimentelor – Romanian Science Center a pregătit și anul acesta un program interactiv pentru cei mari și cei mici, cu acces liber și program prelungit până la ora 01.00 AM. „La fiecare oră se vor face show-uri demonstrative cu Patul Fakirului unde experimentăm cum este să stai pe 2000 de cuie, Bobina Tesla cu ajutorul căreia realizăm fulgere adevărate în Casă și Generatorul Van de Graaff. Cei care doresc să experimenteze Generatorul Van de Graaff vor putea să simtă energia electrostatică și să-și ”coafeze” părul.”

Cimitirul Bellu  își depășește cu mult titulatura, transformându-se în timp în spațiu de contemplare și admirare a unor opere de artă.

Programul serii de 20 mai cuprinde:

 • 19:00-24:00: Tururi ghidate ale cimitirului și vizitarea expoziției Simboluri – Istorii ale vieții culturale.
 • 20:00 – Recital de jazz (artist: Sofian Miron).
 • 20:30 – Recital muzică clasică (tenor: Liviu Indricău).
 • 21:00 – Vizionare film documentar Titu Maiorescu și apogeul literaturii române.
 • 21:30 – Recital muzică instrumentală (cvartetul Cromatic).
 • 22:00 – Vizionare spectacol de teatru (Taxi Blues de Ana Maria Bamberger, cu Marius Bodochi și Dan Tudor).

Programul de vizitare: 19:00 – 24:30 (ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator)

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a pregătit o serie de activități foarte interesante pentru Noaptea Europeană a Muzeelor 2017. Includeți în programul de vizitare și evenimentul „Urme în timp”, unde puteți să vizitați vernisajul expoziției temporare cu același nume, să observați interceptarea liliecilor din grădina Muzeului „Antipa” cu ajutorul detectorului de ultrasunete sau colectarea entomologică a insectelor nocturne cu ajutorul surselor luminoase speciale, toate sub sub coordonarea specialiștilor din muzeu.

Accesul este gratuit, fiind disponibil în intervalul 15:30-24:00.

Muzeul Satului “Dimitrie Gusti” organizează lansări de carte, expoziții tematice, ateliere de mesteșuguri populare, spectacole de muzică și dans popular din diferite regiuni ale țării, cât și renumitul târg al meșterilor populari, organizat mereu la mijlocul lunii mai pentru a serba cei peste 80 de ani de existență.

Accesul este gratuit, fiind disponibil în intervalul orar 16.00-19.00.

Muzeul Național de Artă al României – Vor fi deschise următoarele galerii:

 • la sediul central: Galeria de Artă Românească Modernă, Galeria de Artă Veche Românească, Galeria de Artă Europeană (19:00-05:00);
 • la Muzeul Colecțiilor de Artă: Expoziția „Ștefan Caltia. Obiecte grăitoare” (19:00-05:00), Spațiile istorice ale fostului Palat Regal (11:00-19:00).

Accesul este gratuit, fiind disponibil între orele 19:00-05:00.

Palatul Suțu ne întâmpină cu următoarele evenimente speciale:

 • 18:00-24:00 – Re-enactment cu Redescoperă Istoria
 • 21:00-23:40 – Teatrul MASCA cu diverse reprezentații

Accesul este gratuit, iar programul de vizitare este disponibil între orele 18:00-4:00.

Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu are următorul evenimente special:

 • 22:00-24:00 – Concert cu Arlinda Morava, soprană și Bucharest Ladies Cvintet

Pagina următoare: Lista completă a muzeelor din București, participante la Noaptea Muzeelor 2017