5 lucruri mai puțin știute despre avioane

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

5 lucruri mai puțin știute despre avioane

Mergi des cu acest mijloc de transport și deja ai impresia că știi totul despre avioane? Ținem să te contrazicem! Cu siguranță mai există câteva lucruri interesante despre avioane, pe care încă nu le-ai descoperit…

Află mai jos câteva dintre acestea, dezvăluite de time.com.

5 lucruri mai puțin cunoscute despre avioane

  1. Avioanele sunt proiectate să reziste la loviturile de fulger! S-a estimat că avioanele sunt lovite de fulger o dată pe an sau o dată la fiecare 1.000 de ore de zbor. Astfel, ultimul avion a fost afectat de fulger în anul 1963, astfel că în ultima perioadă avioanele nu au fost avariate de la fulgere.
  2. Unele avioane au dormitoare secrete pentru echipajul de zbor. În cadrul zborurilor de durată lungă, echipajul de zbor poate lucra și până la 16 ore neîntrerupt. Pentru a ajuta la combaterea oboselii, unele avioane cum ar fi Boeing 777 și 787 Dreamliners, sunt dotate cu camere mici în care echipajul are posibilitatea să se mai odihnească.
  3. Echipajul de zbor scade intensitatea luminii la aterizare, chiar și pe timp de noapte. Asta știm deja, dar care e explicația pentru acest lucru? În cazul în care aterizarea merge prost și pasagerii trebuie să evacueze, aceștia vor avea deja vederea ajustată la întuneric. Deci, scăderea intensității luminii este o practică de siguranță preventivă.
  4. De ce există scrumiere în băi? Ochii de vulturi probabil le-au observat. Chiar dacă fumatul în avion este interzis și există o mulțime de afișe care amintesc acest lucru, se pare că acele scrumiere au un rol preventiv. Explicația ar fi că în ciuda acestei reguli, sigur se găsește vreo persoană dornică să o încalce, iar cel mai probabil acest lucru se va întâmpla la baie. Astfel, pentru a nu arunca chiștocul în coșul de gunoi și pentru a preveni un eventual incendiu, sunt puse aceste scrumiere. Totuși, este bine să nu vă treacă prin cap să fumați în avion, întrucât amenzile aferente acestei practici sunt uriașe.
  5. De ce lasă avioanele urme pe cer? Acele dâre albe care se văd pe cer sunt pur și simplu trasee de condensare. Motoarele avionului eliberează vapori de apă ca parte a procesului de combustie. În momentul în care vaporii de apă caldă sunt evacuați, aceștia lovesc aerul mai rece din partea superioară a atmosferei, formând acele dâre albe. Reacția este aceeași ca atunci când pe vreme rece, expirăm aerul cald.