Lista clădirilor cu risc seismic

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments
bulina roșie

Lista clădirilor cu risc seismic

Adio, cluburi, restaurante și magazine?

 Un nou “cutremur” în Capitală! Legea care interzice orice activitati în clădiri cu risc seismic, precum barurile, restaurante, cluburile, băncile și magazinele, a fost promulgată de președintele Iohannis, astfel că va intra în vigoare în câteva zile, dupa publicarea în Monitorul Oficial.

 Legea, votata pe 26 octombrie, va duce, practic, la închiderea tuturor localurilor dar şi a cinematografelor și teatrelor care funcționează în cladirile încadrate în clasa 1 de risc. Vorbim aici inclusiv de clădiri aflate în administrarea statului, care a fost incapabil să le consolideze!

 Astfel, legea prevede interzicerea organizării şi desfăşurării de activităţi permanente şi/sau temporare în spaţile “care implică aglomerări de persoane până la finalizarea lucrărilor de intervenţie realizate în scopul creşterii nivelului de siguranţă la acţiuni seismice a construcţiei existente”.

 “Se interzic organizarea și desfășurarea de activități permanente și/sau temporare în spațiile prevăzute la art. 2 alin. (5) lit. a) și altele asemenea (Spatii publice cu alta destinatie decât cea de locuință – spațiile realizate în scopul desfășurării de activități care implică aglomerari de persoane, precum: săli de spectacol, de expoziții, de lectură, spații pentru comerț, structuri turistice de cazare și alimentație publică și prestări de servicii, asistență socială și medicală, administrație publică și altele asemenea, indiferent dacă aceste spații sunt rezultatul concepției inițiale a construcției ori, după caz, al unor amenajări ulterioare), care implică aglomerari de persoane, până la finalizarea lucrărilor de intervenție realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice a construcției existente. Nerespectarea acestei prevederi se sancționează cu amendă de la 50.000 lei la 70.000 lei, împreună cu măsura interzicerii emiterii autorizațiilor de funcționare pentru spațiul în cauză de către autoritatea administrației publice locale competente.”

 În Capitală sunt în total 374 de imobile care prezintă risc seismic extrem de ridicat, dintre acestea 189 fiind catalogate drept “pericol public”, iar inca 2.100 de imobile se încadrează în clase cu grade mai mici de risc, având nevoie de consolidare.

Din totalul imobilelor care trebuie consolidate, municipalitatea a finalizat lucrările la 41 de clădiri.

 Pe lista imobilelor cu risc ridicat se află și multe din Centrul Vechi, de pe străzile Blănari, Covaci, Franceză, Gabroveni, Lipscani, Smârdan, Șelari, Șepcari, dar și de pe Calea Victoriei și alte artere importante ale Bucureștiului, precum Magheru, Nicolae Bălcescu, Carol, Mântuleasa, Calea Dorobanți, Calea Moșilor, Calea Victoriei.

LISTA IMOBILELOR EXPERTIZATE TEHNIC DIN PUNCT DE VEDERE AL RISCULUI SEISMIC ÎNCADRATE ÎN CLASA I DE RISC SEISMIC CARE PREZINTĂ PERICOL PUBLIC din Centrul Vechi.

LISTA IMOBILELOR EXPERTIZATE TEHNIC DIN PUNCT DE VEDERE AL RISCULUI SEISMIC ÎNCADRATE ÎN CLASA I DE RISC SEISMIC din Centrul Vechi.

Cu imobilele din această încadrare pe urgențe, încă nu se știe ce se va întâmpla, În această listă sunt imobile marcate de la U1 până la U3, din care U1 reprezintă cea mai mare urgență.

Intrarea în vigoare a legii va duce practic la închiderea a sute de magazine, baruri, cinematografe, hoteluri. Nu este exclus ca centrul Bucureștiului să arate precum o zonă părăsită după ce firmele vor fi nevoite să pună lacăt pe ușă.

Revoltator este ca legea nu a ținut seama de niciuna dintre solicitarile oamenilor de afaceri care au cerut un ragaz pentru a consolida clădirile în care funcționează.

În Centrul Vechi, zona care ne interesează cu predilectie, situatia ar putea fi chiar mai gravă.

Asta în condițiile în care există situații în care multe dintre baruri și cluburi funcționează cu chirie în clădiri pentru care proprietarii au cerut aviz pentru consolidare, dar primăria nu le-a acordat.

Practic, din această situație va pierde toata lumea – proprietarii clădirilor, blocați în actele de care au nevoie de la primariei ți în incapacitate de a mai percepe chirii, firmele care au închiriat spațiile respective, angajații acestora care se vor vedea astfel șomeri, statul care nu va mai încasa taxe și impozite dar și clienții – oferta de servicii urmând să se îngusteze foarte mult.

O lege votată și promulgată cu ochii închiși, cu iz heirupist, o dovadă ca politicienii habar nu au de realitatea economică și nici nu-i interează să sprijine dezvoltarea business-ului și, implicit, crearea de locuri de muncă. Lista completa a imobilelor cu grad de risc din tot Bucureștiul poate fi consultata AICI.