Legea antifumat modificată. Ce schimbări va suferi aceasta din toamnă

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

Legea antifumat modificată. Ce schimbări va suferi aceasta din toamnă

Legea antifumat care a intrat în vigoare pe 17 martie 2016, ar putea fi modificată. Cel mai probabil o decizie cu privire la acest lucru ar putea fi luată în sesiunea din toamnă a Parlamentului.

Cum iarna nu-i ca vara, evident că și pentru fumători este un adevărat chin să-și exercite viciul sau plăcerea de-a fuma în condițiile nu tocmai prielnice ale vremii, cu temperaturi care, pentru o bucată semnificativă de timp, sunt extrem de scăzute, chiar sub 0 grade.

Așa cum probabil nu vă miră, schimbarea va începe chiar cu incinta Parlamentului. Potrivit digi24.ro, preşedintele Camerei Deputaţilor a cerut deja să fie identificate zonele în care se pot amenaja noile spaţii pentru aleşii fumători. Unele mai apropiate de birouri şi de sala de plen.

Se pare că, deși legea a fost extrem de clară cu privire la condițiile de fumat în spațiul public închis, nu puțini sunt politicienii care s-au făcut că au uitat-o… Astfel, actualul premier şi preşedintele executiv al PSD, dar şi fostul premier Sorin Grindeanu ori prefectul de Ilfov, sunt doar câţiva dintre politicienii care au încălcat legea antifumat, savurând din când în când câte o țigară, în instituţiile în care lucrează.

Sigur că variante care să ocolească legea și care să împace cât de cât fumătorii, mai ales pe timp de iarnă, au căutat și patronii de localuri. Astfel, unii dintre aceștia au închis terasele cu pereţi de folie, însă, această idee se află cumva la limita legii, astfel că mulți patroni au fost nevoiți să plătească amenzi pentru punerea în practică a acestei idei.

Alți patroni de localuri nu au fost la fel de „curajoși”, însă au încercat totuși să creeze cât de cât un confort pentru clienții fumători. Astfel, aceștia au dotat terasele cu radiatoare suspendate și cu pături, astfel încât fumătorii să nu facă țurțuri când își savurează țigara pe timp de iarnă.

Cu chiu, cu vai, de la intrarea legii antifumat în vigoare, s-a încercat respectarea acesteia, însă abateri au mai existat pe alocuri. Ca să nu se mai încalce legea, nici măcar de „aleși”, preşedintele Camerei Deputaţilor a dat alt ordin.

Potrivit sursei citate, Liviu Dragnea a declarat următoarele: „Totuşi ar trebui să se amenajeze nişte locuri pentru fumat. Am vorbit cu secretariatul general totuşi să găsească, clădirea e foarte mare.”

Pentru asta e nevoie de modificarea legii. O propunere există deja. Tot în această direcție, Daniel Fenechiu, deputat PNL a declarat: „Mi-am dorit să existe anumite spaţii destinate exclusiv fumătorilor cred că până la sfârşitul anului vom avea o modificare a legii.”

Astfel, ca nu cumva să credem să legea se modifică strict pentru posibilitatea ca aleșii să-și exercite plăcerea de a fuma, fără să încalce legea, în instituțiile statului,  este posibil ca din toamnă să avem o redefinire a spațiului public închis.

În prezent, acesta este definit astfel: „orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.

Prin „perete” se înțelege orice element de construcție așezat vertical (sau puțin înclinat) care limitează, separă sau izolează:

  • încăperile unei clădiri/ construcții între ele (pereți interiori) sau de exterior (pereți exteriori) și care susțin planșeele, etajele și acoperișul, respectiv;
  • anumite spații ale unui sistem tehnic între ele (pereți interiori) sau sistemul tehnic de spațiul înconjurător.”

Astfel, dacă în prezent spațiul publicul închis înseamnă doi pereți și un acoperiș, din toamnă acesta ar putea să fie definit ca trei pereți plus un acoperiș.

Se pare că această modificare nu a surâs tuturor aleșilor, contestând la CCR legea antifumat. Totuși, judecătorii nu le-au dat dreptate.

Cum va evolua această idee înrădăcinată în mintea unora dintre aleși, rămâne să vedem în această toamnă.
Te-ar mai putea interesa: