28 Iunie – 2 Iulie: Festivalul Internațional de Film București

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

28 Iunie – 2 Iulie: Festivalul Internațional de Film București

În perioada 28 iunie – 2 iulie se desfășoară cea de-a 13-a ediție a Festivalului Internațional de Film București (Bucharest International Film Festival – BIFF 2017), aceasta oferind o experiență inedită în lumea cinematografică și o călătorie pe cinste printre particularitățile diverselor culturi.

Festivalul Internațional de Film București reprezintă cel mai longeviv festival competițional de lungmetraj din Capitală, iar ediția din acest an se va desfășura la Institutul Francez (Sala „Elvira Popescu”), și Muzeul Țăranului Român (Cinema Muzeul Țăranului), unde vor avea loc o sumedenie de evenimente speciale dedicate copiilor și adulților: proiecții în premierã în România, gale,  „workshop-uri”, „master-classes”, etc.

Evenimentul este unul interesant, devenind recunoscut și apreciat pe plan internațional și având ca principale obiective atragerea şi fidelizarea unui public tânăr, promovarea filmului independent la nivel international, încurajând astfel producţia şi distribuţia filmului românesc.

Filmele de lungmetraj, participante la BIFF 2017

Cele 6 lungmetraje din competiție aduc în prim-plan povești de viață aparent banale, dar halucinante la o analiză profundă, prin resorturile interioare care le generează și contextul cultural și social, absolut diferit, în care se desfășoară. Filmele intrate în competiție provin din diferite colțuri ale lumii, o călătorie fascinantă care începe în Franța, continuă în Senegal, zboară spre Japonia, poposește în Argentina și Brazilia, pentru a se încheia în mod surprinzător în Caucazul de Nord din Rusia.

Lungmetrajele intrate în competiție și alese de selecționerul festivalului, Sylvain Auzou, sunt următoarele:

  • Before We Vanish( Japonia 2017), în regia lui Kiyoshi Kurosawa
  • Balloons (Argentina, 2016), în regia lui Mariano Gonzalez, premiat la Mar del Plata IFF 2016 cu premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film argentinian și la Cosquín IFF 2017 (Argentina) cu premiul publicului;
  • Closeness (Rusia, 2017), regizat de Kantemir Balagov, și recent premiat la Festivalul Internațional de Film de la Cannes cu distincția FIPRESCI Prize, în cadrul selecției Un Certain Regard.
  • Gabriel and the Mountain (Brazilia/Franța, 2017), în regia lui Fellipe Barbosa, premiat la Cannes anul acesta cu premiul France 4 Visionary Award & Gan Foundation Support for Distribution.
  • Strange Birds (Franța, 2017) regizat de Elise Girard, film proiectat în secțiunea FORUM a Festivalului Internațional de la Berlin de anul acesta.
  • Wulu (Franța/Senegal 2017), regizat de Daouda Coulibaly, regizor distins la Dubai International Film Festival 2011 – Muhr Asia Africa cu premiul special al juriului.

Juriul de la Festivalul Internațional de Film București 2017

Juriul Festivalului BIFF 2017 reunește nume precum Brontis Jodorowsky – actor chilian și director de teatru la Paris, Carla Vulpiani – director de programe la Festivalul Internațional de Film de la Milano, Franziska Petri – actriță de origine germană, aclamată pentru extraordinara performanță în Izmena – Betrayal, în regia lui Kirill Serebrennikov, Laurențiu Damian – regizor de film documentar și de ficțiune, critic de film, doctor în cinematografie și media și Paolo Genovese – regizor și scenarist italian, distins în 2016 cu Premiul pentru cel mai bun scenariu în cadrul Festivalului de film Tribeca și Cel mai bun film în cadrul premiilor David di Donatello, pentru filmul Perfect Strangers.

Li se alătură juriul de critici de film format din Manuela Cernat – profesor universitar la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică Ion Luca Caragiale, Giulia Dobre – antropolog vizual la Radio România, și Ionuț Mareș – jurnalist și critic de film și totodată selecționerul competiției Festivalului de Film European Ceau, Cinema! de la Timișoara şi al competițiilor de scurtmetraje ale Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL de la Sfântu Gheorghe.

Program Festivalul Internațional de Film București 2017

Program BIFF 2017 (1)

Program BIFF 2017 (2)

 
Te-ar mai putea interesa: