De ce Instagram este cea mai dăunătoare rețea socială pentru sănătatea mentală

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

De ce Instagram este cea mai dăunătoare rețea socială pentru sănătatea mentală

Instagram s-a dovedit a fi cea mai dăunătoare rețea socială pentru sănătatea mentală și bunăstarea umană. Cel puțin acesta este rezultatul în urma unui sondaj de opinie, recent realizat printre 1500 de adolescenți și tineri, anunță time.com.

Deși platforma bazată pe fotografii, a obținut puncte pentru auto-exprimare și identitatea de sine, Instagram a fost de asemenea asociată cu unu nivel crescut de anxietate, depresie, agresiune sau „teama de a pierde”.

Din cele 5 rețele incluse în sondaj, YouTube a primit cel mai mare punctaj pentru sănătate și bunăstare, fiind singurul site care a primit un scor pozitiv net din partea respondenților. În funcție de punctajele obținute, următoarele poziții au fost ocupate de Twitter, Facebook, Snpachat, Instagram clasându-se pe ultimul loc.

Detalii despre studiu

Studiul #Status Of Mind, publicat de Societatea Regală de Sănătate Publică din Regatul Unit, a inclus contribuția a 1479 de tineri (cu vârsta cuprinsă între 14 și 24 de ani) din Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord. Din februarie până în luna mai a acestui an, oamenii au răspuns la întrebări legate de modul în care diferitele platforme de social media s-au răsfrânt asupra a 14 aspecte relaționate de sănătatea fizică și mentală a respondenților.

Desigur că pe lângă aspectele negative, menționate, platformele de socializare online, au primit și numeroase „buline albe”. Astfel, toate cele 5 site-uri menționate au primit un scor pozitiv în ceea ce privește identitatea de sine, auto-exprimarea, dezvoltarea spiritului de comunitate și sprijinul emoțional.

De asemenea, YouTube a primit un punctaj bun și în ceea ce privește aducerea la cunoștință a experiențelor de sănătate ale altor persoane, oferirea de informații de sănătate veridice și demne de încredere. Totodată, respondenții au subliniat contribuția pe care YouTube o are în ceea ce privește reducerea gradului de depresie, a anxietății și singurătății utilizatorilor.

Privind aspectele negative subliniate prin intermediul acestui studiu, autorii cercetării au menționat că această analiza nu e singura care le aduce în discuție. Astfel, numeroase cercetări anterioare au asociat utilizarea rețelelor de socializare cu un nivel de stres psihologic ridicat.

De asemenea, potrivit autorilor, postările care circulă în social media pot determina oamenii să aibă așteptări nerealiste sau sentimente de inadecvare și stimă scăzută. Acest lucru poate explica de ce Instagram a înregistrat un punctaj atât de mic privind anxietatea și contribuția la imaginea corporală proprie a utilizatorilor, mai ales dacă ne gândim că e vorba de o platformă centrată pe sine, în care fotografiile proprii ocupă un locul principal, acestea fiind de cele mai multe ori editate cu diverse filtre.

Recomandări privind utilizarea platformelor social media

Pentru a reduce efectele negative ale utilizării mediilor online de socializare, Societatea Regală trage un semnal de alarmă și propune platformelor online anumite schimbări. Astfel, aceștia au propus introducerea unui pop-up pentru utilizare intensă, care să atenționeze utilizatorii că au petrecut prea mult timp pe o platformă sau o aplicație de socializare.

De asemenea, aceștia propun să se introducă modalități de a evidenția atunci când o fotografie este editată, precum și de recunoaștere a utilizatorilor cu o stare mentală precară, ulterior oferindu-le sprijin.
Te-ar mai putea interesa: