În Centrul Vechi doar 7% au bulină

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...
comments
7% din clădirile din centrul vechi au bulină

În Centrul Vechi doar 7% au bulină

Zvonurile alarmiste din presă potrivit cărora zeci de baruri, restaurante, hoteluri şi magazine din Centrul Vechi al Bucureştiului vor fi închise pentru că își desfășoară activitatea în clădiri incluse în clasa I de risc seismic (“bulina roșie”) sunt false! O spune Octav Dura, reprezentantul Asociaţiei Comercianţilor din Centrul Istoric București (ACCIB).

Potrivit acestuia, în Centrul Istoric al Bucureștiului nu sunt decât 14 clădiri încadrate în clasa I de risc seismic, multe dintre ele fiind deja consolidate și reabilitate. Din cele 200 de unităţi de alimentaţie publică din Centrul Istoric vor fi afectate cel mult societăţile care își desfășoară activitatea în cele 14, adică undeva sub 7%, a precizat Dura.

Potrivit omului de afaceri, noul act normativ promulgat de preşedintele Iohannis nu rezolvă decât pe jumătate problema cu clădirile cu risc de cutremur, pentru că riscul general, legat de viaţa oamenilor, un va fi eliminat.

 “Este bine că s-a luat această decizie, dar actul în cauză nu obligă pe nimeni să facă nimic, doar evacuează comercianţii de la parterul clădirilor în multe cazuri. Locatarii însă rămân pe loc. Astfel încât, de exemplu, în blocul Patria, care are 15 comercianţi la parter, locuiesc 1.500 de persoane. Se închid firmele, dar viaţa locatarilor e în continuare în pericol”, a mai spus Octav Dura.

Potrivit legii promulgate de Iohannis, proprietarii clădirilor sau oamenii de afaceri care nu se supun noilor reglementări riscă amenzi de la 50.000 lei la 70.000 lei, împreună cu măsura interzicerii emiterii autorizaţiilor de funcţionare pentru spaţiul în cauză de către autoritatea locală.

De asemenea, proprietarii sunt obligaţi să afișeze în faţa imobilelor din clasa I de risc seismic panouri de avertizare a populaţiei.

În Bucureşti sunt 183 de imobile pe lista clădirilor din clasa I de risc seismic. În acestea funcţionează 54 de restaurante, baruri și cluburi, 4 teatre și cinematografe, 7 unităţi bancare, 5 farmacii, 63 magazine, 4 galerii de artă, 13 clinici medicale și saloane cosmetice, dar și alte instituţii, inclusiv o universitate.

În total, în București au fost consolidate doar 41 de clădiri, din care 23 cu fonduri proprii, asta pentru că mulţi proprietari se opun lucrărilor, pentru că le consideră prea scumpe.

Pentru toate informațiile la zi legate de localuri care s-au închis în Centrul Vechi.