Gândirea pozitivă chiar poate ține stresul în frâu

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

Gândirea pozitivă chiar poate ține stresul în frâu

Dacă mai aveai vreun dubiu privind faptul că gândirea pozitivă poate împiedica apariția stresului, ei bine, cercetătorii te vor ajuta să te lămurești.

Cu siguranță atunci când ești stresat, se găsește o persoană care să te încurajeze, spunându-ți să gândești pozitiv. Pare un sfat banal și mult prea simplu ca să fie adevărat… totuși, cercetările științifice îl susțin, afirmând că un sâmbure de adevăr există.

Astfel, potrivit menshealth.com, un studiu desfășurat de Universitatea Rutgers din New Jersey, a descoperit că apelul la amintirile frumoase pe care le avem, poate împiedica răspunsul organismului la stres.

Pentru a ajunge la această concluzie, autorii studiului Mauricio Delgado și Megan Speer au apelat la 134 de voluntari. Acestora li s-a propus să bage mâinile în apă rece ca gheața, timp în care au fost înregistrați. În această perioadă, unii dintre participanți au petrecut timpul gândindu-se la o experiență pozitivă, cum ar fi vizitarea Disneyland-ului, în timp ce ceilalți s-au gândit la ceva banal, neutru, cum ar fi pregătirea bagajelor pentru călătorie.

La final, rezultatele au arătat că acele persoane care s-au gândit la lucruri pozitive pe parcursul experimentului, nu doar că s-au simțit mai bine, dar aceștia au înregistrat doar un procent de 15% din hormonul stresului cortizol.  Același procent a fost înregistrat și la acele persoane care s-au gândit la ceva neutru din punct de vedere emoțional. Totuși, diferențe între cele 2 grupe de voluntari au existat.

Astfel, cercetătorii au repetat ulterior exeperimentul, de această dată apelând și la scanarea creierului participanților. Rezultatele au arătat că acele persoane care au avut o gândire pozitivă și au apelat la amintirea lucrurilor frumoase, au înregistrat o activitate mai crescută în regiunile creierului asociate cu reglarea emoțională și controlul cognitiv, precum și cele legate de procesarea recompenselor.

În acest sens, autorii studiului au declarat: „Aceste rezultate subliniază funcția de regenerare și de protecție a emoțiilor pozitive auto-generate prin solicitarea amintirilor, pentru a face față stresului.”

Astfel, acum știm sigur că gândirea pozitivă este mult mai valoroasă decât gândirea neutră. Așadar, data viitoare când te confrunți cu o situație stresantă, nu ezita să fii optimist și să apelezi la amintirile frumoase. Acum poți fi sigur că gândirea pozitivă are beneficii susținute de cercetători.
Te-ar mai putea interesa: