Fumatul – problemă de interes național

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments
pro și contra funatului

Fumatul – problemă de interes național

“De ce nu îmi interzici să beau şi o bere?”

Controversata lege a fumatului, aprobată de Camera “Derutaţilor”, a împărţit lumea în două tabere. Unii care susţin că decizia este absolut normală şi printre ei se află şi mulţi fumători, şi alţii care cred că decizia este abuzivă pentru că încalcă drepturile unor pentru a le proteja pe ale altora. Am stat de vorbă aseară cu câţiva dintre clienţii Centrului Vechi şi iată reacţiile lor:

“Interzicerea fumatului în cluburi şi restaurante este o măsură bună. Asta pentru că legea care a fost până acum n-a fost aplicată. Prea puţine localuri şi-au înfiinţat zone speciale pentru fumat. Pe de altă parte, eu una m-am săturat să merg la club şi să put a ţigări toată noaptea”, ne-a spus Cristina, o nefumătoare cu care am stat de vorbă în Freddo.

“Trebuia făcut altfel. Nu să interzici de tot. Să obligi restaurantele şi cluburile să îşi declare statutul – local în care se fumează sau loc pentru nefumători. Cu afiş mare la uşă, în aşa fel încât cei care au o problemă cu fumatul să poată să le evite”, ne-a spus prietenul ei, George, un fumător înrăit.

“De ce să îmi interzici tu stat român să fumez într-un bar, că doar nu sunt la spital? Mâine, poimâine o să ne oblige să nu mai bem bere, iar dacă vrem să tragem un shot, să ne limităm la 3 pe seară. E aberant să impui limitări de genul acesta când e vorba de vicii. În plus, dacă tot au interzis fumatul, de ce nu au reglementat şi locurile speciale de fumat din afara localurilor, că despre astea nu se spune nimic. Unde să mergi să fumezi, dacă pe patron nu-l obligă să amenajeze spaţii speciale. O să stăm în ploaie să fumăm o ţigară, în frig sau să ne bată vântul?”, ne-a spus un alt client pe care l-am întâlnit în Centrul Vechi.

“Legea nu este rea, în principul. Am văzut o statistică că peste 25% din populaţia României fumează, iar peste 40% sunt bărbaţi. Fumatul este dăunător şi trebuie forţată puţin eliminarea acestui viciu, la fel cum se întâmplă şi în Occident. Până la urmă, la fel ca marijuana, şi tutunul este un drog. Trebuia ruptă pisica-n două, mai ales că avem tot mai mulţi adolecenţi care fumează”, ne-a spus Adriana, o altă interlocutoare.

“Ştiţi ce se va întâmpla în momentul în care va intra legea asta în vigoare? O să avem mai multă lume afară decât înăuntru. O să vezi cohorte de tineri la coadă la fumat la club şi nimeni înăuntru. Şi mai e o chestie. Atunci când fumezi o ţigară, nu merge fără o băutură ceva. Ce-o să facă patronii, o să scoată barurile în stradă? Aberant”, ne-a spus Daniel.

“Cel puţin în Centrul Vechi o să revină la modă terasele all season. O să vezi în miezul iernii lumea la terasă, pentru că înăuntru nu se fumează. Ştiţi de ce e o aberaţie. Pentru că da, înţeleg drepturile nefumătorilor, dar ale noastre de ce nu se respectă? Să oblige statul localurile să amenajeze zone pentru fumători şi nefumători şi să rezolve astfel problema. NU să interzică complet fumatul. Dacă mâine interzice şi alcoolul, că doar şi acesta e un drog? Da dacă stabilesc o normă cum că n-ai voie să bei mai mult de 3 beri pe seară, că te îmbeţi şi îţi rişti sănătatea?”, a adăugat Mihai, un fumător prin definiţie, cum s-a autocaracterizat.

După cum vedeţi, opiniile sunt diverse. Că e bine sau e rău, realitatea este că nu vom mai avea voie să fumăm în niciun loc public închis, fie că e vorba de local sau spaţiu de birouri etc. Cine va fi prins cu ţigara în mână riscă o amendă de până la 500 de lei.

Tu ce crezi? Care ar fi fost soluţia pentru a respecta drepturile celor două tabere – fumători şi nefumători?